Кметът Живко Тодоров отчете мандата 2011-2015 г., донесъл невиждан досега разцвет на община Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Пред пълна с граждани и симпатизанти на ПП ГЕРБ зала в хотел “Мериан палас” кметът на Стара Загора Живко Тодоров отчете тази вечер свършеното по време на 4-годишния му мандат начело на Общината. Този отчет не е предизборен, той е като тези, които правим всяка година, за да покажем свършената работа, за която са се трудили много хора, и за да чуем мнението ви – каза кметът в началото.

Живко Тодоров припомни как е започнал мандатът: “Без никакви натрупани ресурси в Общината, с 5 милиона и 600 хиляди лева заеми, направени от предходното управление, които трябваше да бъдат върнати, глоби по проекти, неразплатени задължения. Затова нашата първа цел, когато влязохме в Общината, беше да занулим всички задължения, да осигурим стабилна финансова среда, за да може Общината да поеме своите отговорности и да изпълнява набелязаните проекти. Свеж ресурс можеше да влезе само от европейските фондове. Затова се насочихме към завишено усвояване на европейските средства и започнахме да работим веднага по всички възможни програми и проекти, годни за реализация, заедно с подобряване на събираемостта и оптимизиране на разходите в община Стара Загора.”

Днес, 4 години по-късно, реализираните проекти през мандата 2011-2015 година са на стойност над 300 милиона лева, отчете кметът. Което е изключителен успех за Общината, тъй като това са пари, които в никакъв друг случай, ако трябваше да се разчита само на данъците на хората, не биха могли да бъдат използвани. Чрез изпълнените проекти бяха решени редица тежки инфраструктурни проблеми: Регионалното депо за битови отпадъци за 52 млн. лева, Водният цикъл на Стара Загора със завършената канализация и водопровод на кварталите “К. Ганчев”, “АПК” и с. Богомилово, големият колектор по ул. “Св. княз Борис”, който канализира водата от голяма част от града и за който се говореше още от 80-те години, но не бе реализиран, дъждоотливната канализация за оптимириране на работата на градската пречиствателна станция за отпадъчни води на Стара Загора. По ВиК-сектора има още много работа. Още утре, 24 септември, ще бъде направена първата копка на проекта за 5 милиона лева за нова канализация и водопровод в старозагорския квартал “Самара 3″.

Към края си е и големият транспортен проект на Стара Загора, който обнови напълно тролейбусния парк на града, а скоро – и автобусния с доставката на 50 единични и 5 съчленени нови автобуса на стойност над 30 милиона лева, осигурени с решаващото съдействие на българското правителство и лично на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Заедно с това беше подменена въздушната контактна мрежа на тролеите, въведена бе телематичната система за контрол на движението на градския транспорт, обновени бяха токоизправителните станции, поставени бяха нови спирки с модерни табла, показващи времето до пристигането на поредния тролейбус и автобус. Преди време погрешно градският автобусен транспорт беше даден на частен превозвач, договорът с който изтича в края на 2015 г. и общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози” ще поеме неговите функции за улеснение на всички старозагорци. Новите градски автобуси, които ще започнат да пристигат през месец октомври, ще бъдат най-модерните в България. По-скъпи са от тези във Варна, София и Бургас, но разчитаме те да осигурят градския транспорт в следващите поне 15 години. Искахме да вземем най-добрите, за да се експлоатират след това евтино, с дълъг срок на гаранционна поддръжка – съобщи Живко Тодоров. Доставката им е 100% финансирана от Европейския съюз.

“Нашите данъци останаха значително по-ниски от тези в другите големи български градове” – припомни кметът и изброи другите големи придобивки на Стара Загора през изтичащия мандат 2011-2015 г.:

* Реконструкцията и обновяването на Античния форум за 4,3 млн. лв.;
* Нов Централен градски пазар за 2,7 млн. лв.;
* Нов парк на мястото на Артилерийските казарми за 4,4 млн. лв., като предстои да бъде направена и нова многофункционална спортна зала за 4-5 хиляди души на 20-те декара свободен терен там;
* Нова спортна зала “Ив. Вазов” за 2,4 млн. лв.,
* Създаване на Международен младежки център в сградата на бившето кино “Ж. Диманов” за работа с деца и младежи в риск на стойност 2.7 млн. лв.;
* Нови детски градини и ясли;
* 7 центъра от семеен тип за настаняване на подрастващи в риск;
* Мащабният проект “Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора” на стойност 9,4 млн. лв., по която на десетки места бяха направени и продължават да се реконструират запустелите доскоро междублокови пространства;
* Основен ремонт на централния булевард “Цар Симеон Велики” в Стара Загора и на булевардите “Хр. Ботев”, “Столетов” и други улици, с последващо архитектурно оформление през новия програмен период 2014-2020 г. на пешеходната зона по бул. “Цар Симеон Велики” и улиците “Пазарска” и “Св. княз Борис”;
* Модернизиране на Отделението по лъчелечение към Комплексния онкологичен център на стойност 6.7 млн. лв;
* Обновяване на НЧ “Св.Климент Охридски” и на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани;
* Нова писта, осветление и ел. табло на стадион “Берое” за 2 млн. лв., нови игрища;
* Ново енергоспестяващо художествено осветление на редица обществени сгради и обекти в Стара Загора
* Извършващ се в момента цялостен ремонт на закрития плувен басейн по европейската инициатива JESSICA на стойност 2 млн. лв …

… и много други. В момента държавата има ресурс за инфраструктурни проекти и ние трябва да го използваме пълноценно” – отбеляза Живко Тодоров. Община Стара Загора вече има проектна готовност за периода до 2020 г.

Обновлението на спортната инфраструктура пък привлече цяла поредица от големи състезания с хиляди участници и гости в Стара Загора – Европейското първенство по лека атлетика, Балканиадата, възобновения лекоатлетически турнир “Самарско знаме”, Европейско първенство по футбол за юноши, Европейско първенство по Ушу, което и през 2016 г. ще бъде в Стара Загора заедно със Световна купа за глухи хора. “Спортът връща направените инвестиции в него” – увери кметът старозагорци и припомни, че Общината е предвидила и разширяване на залата за бадминтон за 2 млн. лв.

Сериозни успехи Стара Загора отбеляза и в сферата на културата – утвърдиха се Куклено-театралният фестивал “Пиеро” и Кинофестивала за ново европейско кино “Златната липа”. Продължи успешното си развитие Фестивалът на оперното и балетното изкуство, Джазфорумът и други прояви, привличащи хиляди гости на Стара Загора, като изложението на селскостопански машини БАТА Агро. Тракийският университет навърши 20 г., а висшето образование в Стара Загора – 40 г., пред завършване е Музей “Литературна Стара Загора”.

В многобройни изказвания след отчета на кмета от страна на присъствалите бяха посочени конкретни постижения на Живко Тодоров и екипа на Общинската администрация.

“Много малко хора могат да направят в условията на криза толкова много неща като кмета Живко Тодоров. Екипът му прояви воля и настоятелност, вложи сърце и разум в голямата крачката напред, която Стара Загора направи. Свършеното в Общината през 4-те години на мандата ни даде самочувствието, че нашият град е различен и че добрите неща в него могат да се случват” – каза председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Областният управител инж.Георги Ранов припомни, че неслучайно преди броени дни Живко Тодоров бе отличен с почетното звание “Кмет на 2015 година” в България – признание, че е най-добрият и най-успешен градоначалник в страната.

Поздравления за успешния край на мандата Живко Тодоров получи и от кметовете на Казанлък и Раднево – Галина Стоянова и Юлиан Илчев, а благодарности и препоръки – от още много старозагорци. На свой ред той препоръча на членовете на своята администрация да не се замайват от успехите, да се готвят за нов, още по-отговорен мандат и да реагират на всички постъпващи сигнали, включително от Фейсбук-групите за Стара Загора.

През следващите дни Живко Тодоров ще представи пред обществеността в Стара Загора и предизборната си платформа за следващите 4 години. През тях ще се решават по-глобални въпроси, касаещи Стара Загора, като привличането на повече големи инвеститори, създаването на качествени и добре платени работни места, реализацията на крупни инфраструктурни проекти като отварянето на нови пробиви и създаването на нови улици в Стара Загора. Градът и общината да се утвърдят като голям икономически център със свое летище, за което вече се водят разговори с мощни инвеститори, е следващата цел на Живко Тодоров и неговия екип.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн