Бойко Борисов и Живко Тодоров откриха новия парк на Стара Загора. Ще се строи и продължението му в южна посока, обеща премиерът

STZAGORA.NET
*
Празничен и многолюден, пълен с детски смях, пъстър и цветен, топъл и слънчев ден за Стара Загора! Днес преди обед Градът на липите получи – вече официално – новия си парк. На откриването дойде министър-председателят Бойко Борисов. Той и кметът Живко Тодоров прерязаха лентата след тържествен водосвет, отслужен от отец Иван Катранджиев и други двама свещеници от старозагорските храмове.

С пристигането си премиерът Борисов, придружен от кмета Живко Тодоров и неговите заместници, от областния управител Георги Ранов и председателя на Общинския съвет Емил Христов, направи 20-минутна обиколка из алеите на парка и с интерес погледа част от футболна и баскетболна среща на оградените игрища с изкуствено покритие в източната част на зелената площ. След което официалните лица се придвижиха до откритата сцена в западната част на парка, където се състоя самото откриване под аплодисментите на присъстващите млади, по-млади и най-млади старозагорци. Към небето полетяха десетки разноцветни балони.

“Знаете какво какво имаше преди това – стари, порутени сгради, артилерийските казарми бяха тук – каза в словото си Живко Тодоров. – Радвам се, че оживихме това място и то се превърна в тази прекрасна зелена площ със спортни площадки и шадравани, с пейки – място за отдих на старозагорци. Няколко големи квартала ще имат прекрасен парк за отдих. Искам специално да благодаря на всички, които имат заслуга за този парк. Защото никак не са малко хората от Общината, които работиха неуморно, проектантите, които направиха прекрасния проект, изпълнителят, който си свърши перфектно работата. Искам да поздравя и тогавашното правителство, което прехвърли терена от държавата на Общината и осигури финансирането, защото благодарение на това се случи този парк. Благодаря и на премиера Бойко Борисов, който е тук с нас, защото благодарение на неговата подкрепа в Стара Загора се случиха много неща. Футболният клуб “Берое” с осветлението, стадиона, терените – всичко това се случи с помощта на държавата, на премиера. Детската градина, която открихме, спортната зала, която построихме, пистата на стадиона, която обновихме… Новите тролеи и автобуси, които ще пристигнат до два месеца – всичко се случи благодарение на това, че от негова страна винаги сме имали разбиране. Знам, че той ще продължи да помага на Стара Загора, както и в цяла България иска нещата да се случва и да вървим напред.”

Живко Тодоров съобщи, че е поставил на вниманието на премиера Борисов въпроса за южната част на новия парк, която не е усвоена. “Това са 40 декара. Ще поискаме от държавата да направим продължение на този парк, за да изградим на тях още спортни съоръжения и аткракции” – допълни той и даде думата на Бойко Борисов.

Премиерът пожела на старозагорци догодина и новата площ да бъде усвоена. “Аз имам своя социология – питам децата дали им харесва. Ако им харесва, са жизнерадостни. От това, което видях по пълните площадки и по спортните игрища, очевидно паркът им харесва. Поемам ангажимента – ще имате парк и нататък – каза Бойко Борисов. – Вчера бях в Ямбол, онзи ден в Созопол – хубавите неща стават все повече навсякъде. Пожелавам ви приятни празници и довечера – успех на “Берое”!”

*
Новият парк е изграден на 78 дка на мястото на бившите артилерийски казарми. Министерството на отбраната прехвърли на общината собствеността на 90 дка от военния терен с обща площ 130 дка. На останалото място ще бъде построена спортна зала и паркинг. Мястото е близо до центъра на Стара Загора и дава възможност за повече зелени площи и места за отдих на жителите от три квартала – „Железник“, „Три чучура“ и „Казански“. Запазени са почти всички големи дървета и допълнени с нови декоративни фиданки и храсти. Красив шадраван с площ от 300 кв.м с фонтан с ефектно осветление е разположен в центъра на площадното пространство. В близост до шадравана има открита сцена за провеждане на различни мероприятия.

За децата са обособени зони за игра на всички възрастови групи с ударопоглъщаща настилка и предпазни огради. Освен зоните за игра на деца от 0 до 3 години, от 3 до 12 години, от 12-18 години, е оформена и зона за игра на деца с трайни увреждания. В североизточната част са обособени игрища за минифутбол и трибуни със 100 места, за баскетбол, две площадки за бадминтон (волейбол), два тенискорта и фитнес на открито с 5 уреда. Всички игрални полета са осветени и оградени с висока ограда 4,0 м. Пешеходни и велоалеи осигуряват достъп до отделните зони на парка.

С избрани от историята на града артефакти е изпълнен красив лапидариум, който заедно с кът с три сухи шадравана и алпинеум допълва и осмисля парковото пространство. В минизоопарка се разхождат разноцветни пауни. Изградената японска градина с изкуствено езеро е подходяща за водоплаващи птици. Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра.

Паркът е оборудван с 300 пейки, беседки, кашпи, перголи, питейни фонтанки, 200 кошчета за отпадъци, информационни табели и др. Изградена е система за видео наблюдение. Изпълнени са З сондажа, които осигуряват необходимото количество вода. Парковото пространство е оптимално осветено с енергоспестяващо осветление, има и декоративни светлинни акценти. Осигурена е достъпна архитектурна среда, включително и достъп за хора с увреждания. За тях ще бъдат предвидени и места на временния паркинг за 100 автомобила.

На четирите игрища в парка днес се провеждат срещи по футбол, волейбол, баскетбол и тенис. След обед участниците в програмата продължават с изявите си на сцената, където от 18.30 часа ще зазвучат любими старозагорски групи с рок, поп и български песни.

Предстои да бъде избрано име на новото съоръжение. За целта беше проведено обществено допитване, което показа, че най-предпочитани от старозагорци имена са “Новият парк” и “Западен парк”. Крайното решение трябва да направят градските старейшини в новия Общински съвет.









#

spodelime

1 коментар on “Бойко Борисов и Живко Тодоров откриха новия парк на Стара Загора. Ще се строи и продължението му в южна посока, обеща премиерът”

  • Димитрова wrote on 21 септември, 2015, 16:19

    Всичко е великолепно. С изключение на локацията на спортните площадки – на около 12 метра от двата блока. Вярно е, че по ЗУТ няма изискване за отстояние от жилищни сгради, но има грубо нарушение на Закона за общественото здраве и редица други закони относно нормите на шум и други показатели. Освен това Общината не упражнява контрол на собствените си разпоредби. И днес без прекьсване сме принудени да слушаме крясьци и псувни от играещите и то на непоносимо високи децибели. На никого не са известни задьлженията на охраната. Та…… на всичкото хубаво, няма как всичко да не е пак по бьлгарски


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн