Евродепутатът Ева Паунова посети новия Международен младежки център в Стара Загора и Областната управа

STZAGORA.NET
*
„В Европа броят на младите хора извън системите на заетост, образование или обучение достига 14 милиона. Техният брой може да бъде значително намален с помощта на социални програми и дейностите на младежки центрове като този в Стара Загора.” Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова при посещението си в първия у нас Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск.

„Стара Загора може да се гордее с отличното съоражение за млади хора, изградено благодарение на усилената работа на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров. Убедена съм, че този център ще се превърне в динамична екосистема от млади хора, от лидери, които ще спомогнат за развитието на своя потенциал и този на своите връстници” – сподели Паунова. Тя подчерта важността на обучението и за развитието на качествата на младите хора, насърчаването на предприемаческия усет и социалната ангажираност.

В рамките на посещението й се проведе дискусия, по време на която Ева Паунова обмени идеи с посетителите на младежкия център относно съвместни бъдещи инициативи. Българският евродепутат пое ангажимент за подпомагането на обмени в Брюксел. Представена беше и нейната инициатива “Образование България 2030″, която цели да повиши качеството на образованието, както и да гарантира, че всяко дете ще завърши поне средно образование.

Международният младежки център ще кандидатства за получаване на знак за качество пред Съвета на Европа, което е предпоставка за успешното кандидатстване за бъдещи европейски проекти.
Центърът е създаден по проект на стойност 1.395 млн. евро с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на ЕИП.

* * *
По време на своето посещение в Стара Загора Ева Паунова се срещна със зам.-областните управители Мариана Кръстева и Маноил Манев. Работната дискусия целеше да бъдат начертани основните приоритети за сътрудничество между евродепутата от ГЕРБ/ЕНП и Областната управа.

„Образованието е сфера, върху която трябва да се съсредоточим – чрез партньорства с бизнеса и институциите да реализираме програми, които наистина изграждат най-необходимите умения за младото поколение” – отбеляза Паунова. Тя подкрепи идеята на г-жа Кръствева и г-н Манев да бъдат организирани консултации между директорите на професионалните гимназии и представители на предприятия в региона. Това е важна крачка за създаването на кадри с качествата и уменията, които работодателите търсят. В момента се усеща разминаване между нуждите на бизнеса и целите на образованието, каза тя и допълни, че предприемаческият усет трябва да бъде стимулиран у младите хора, за да бъдат запълнени тези липси. Тя посочи дейността на Изпълнителната Агенция за насърчаване на дейността на малките и средни предприятия, която възобновява работата си в Стара Загора с откриването на офис за консултации за бизнеса. Обсъдени бяха и бъдещи проекти, както и минали инициативи като Европейското първенство по Ушу, проведено в града с подкрепата на българския евродепутат.

В Стара Загора Ева Паунова също се срещна и със състезатели, треньори и ръководството на старозагорския волейболен клуб „Верея волей” по време на открита тренировка на клуба в Общинската спортна зала “Иван Вазов”.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн