Превишение на алармения праг по показател серен диоксид е регистрирано тази вечер в Гълъбово

STZAGORA.NET
*
РИОСВ – Стара Загора следи състоянието на въздуха и ще информира гражданите на Община Гълъбово при настъпили промени

Тази вечер в часовете от 19 до 21 ч. е регистрирано превишение на алармен праг по показател серен диоксид в град Гълъбово. Автоматичната измервателна станция, която е разположена в централната част на града регистрира превишение на алармения праг по показател серен диоксид в три последователни часа. Отчетените концентрации са:
- в 19:00 часа – 3,03 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 20:00 часа – 4,3 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 21:00 часа – 2,5 пъти над пределнодопустимата концентрация.

Източник на замърсяването със серен диоксид в град Гълъбово са четирите топлоелектрически централи от енергиен комплекс “Марица Изток”. На операторите са издадени по две предписания за предприемане на незабавни мерки за намаляване на мощностите с цел ограничаване на емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух.

РИОСВ – Стара Загора уведоми всички компетентни институции на територията на Община Гълъбово за прилагане на разработения Оперативен план за действие за опазване здравето на населението.

Съгласно указания на Министерството на здравеопазването, мерките които следва да се предприемат от населението при превишаване на алармения праг за серен диоксид е да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят прозорците, да избягват физическите дейности на открито до понижаване на концентрациите на серен диоксид.
Чувствителни групи са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

РИОСВ – Стара Загора продължава да извършва контрол на качеството на атмосферния въздух и ще информира гражданите на Община Гълъбово при настъпили промени.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн