Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора обяви приоритетите си за бъдеща работа

STZAGORA.NET
*

Информация за медиите и гражданите

 

Уважаеми госпожи и господа,

Tрадициoнно Граждански клуб ЛИПА Стара Загора в началото на есенния активен сезон представя пред старозагорската общественост програмата за дейността си.

Акцентите от програмата:

Естествено, започваме с финализирането на първия етап от проекта за укрепване на Стария чинар и превръщането на зоната около него в любимо и предпочитано място за старозагорци и гостите на града ни. Беседката и мястото за огън са готови и вече се ползват активно от наши съграждани. Предстои дооформяне на околното пространство, водоснабдяване, осветление и видеонаблюдение, с което Зоната за отдих Стария чинар ще добие пълната си функционалност. Но и със свършеното досега, считаме, че най-важната задача – съхраняване на 7-вековното дърво и популяризирането му, до голяма степен е изпълнена. Всичко това става с активно и безвъзмездно съдействие от много старозагорски фирми и граждани, за което им благодарим.

Ще продължим да подкрепяме развитието на зелената инфраструктура на нашия град, с инициативи като засаждане на Алеята на липите в новия парк, а така също с експертни мнения и предложения.

За четвърта поредна година продължаваме и развиваме инициативата ПАЗИ МЕ!, в подкрепа на безопасността на децата на Стара Загора, в рамките на която за първия учебен ден отново ще раздадем гъвкави светлоотражателни ленти на всички първокласници в Стара Загора (около 1300). Както винаги ще подкрепяме много партньорски проекти за повишаване на детската и ученическата безопасност при движение, колоездене и шофиране. Част от тях традиционно се провеждат на спортна площадка, изработена от ГК ЛИПА в междублоково пространство на ул. „Г.С. Раковски” 146, която е специално обозначена затова.

Следващият наш проект, който е в напреднала фаза на реализация е изграждане на волиера за грабливи птици в Зоопарк Стара Загора на площ от 260 кв.м. Скоро ще ви поканим на неговото откриване.

Продължаваме инициативите си в подкрепа на развитието на Старозагорски минерални бани като “Зеленото сърце на Стара Загора“. За кратък период от време, самостоятелно или с партньори, клубът ни успя да реализира на територията на Баните множество проекти, като монтиране на детски и спортни площадки, залесяване, изработване на оригинално мащабно пано, изпълнено от млади старозагорски художници,  заселване на птици и животни от видове, подходящи за естествено развъждане в територията около езерото, зарибяване на езерото и много други. Във връзка с националния празник 22 септември и празника на курортното селище ще разработим и ще представим пред Община Стара Загора и пред нашата общественост Концепция за развитие на Старозагорски минерални бани, за изпълнението на която ще търсим широка подкрепа, за да станат те още по-привлекателни за старозагорци и гости от страната и чужбина.  Без да противопоставяме Баните на другите селища от Общината, убедени сме, че развитието на курорта  ще бъде от съществена полза за всички жители на Община Стара Загора и за регионалната икономика.

Граждански клуб ЛИПА традиционно активно ще подкрепя и четвъртото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015. Тази година Турция е международния акцент на фестивала. Освен очакваното увеличение броя на избите – изложители, ще се опитаме да увеличим и броя на фирмите, представящи кулинарни продукти, свързани с виното и да представим по-добре кулинарния сектор. Тази година ще наситим Августиада с повече събития и ще разширим времето на фестивала, извън кулминацията на трите фестивални дни. Още от началото на октомври ще засилим медийната му популяризация, за което ще разчитаме на вашето партньорство. За пръв път тази година, чрез туристическа агенция Миел Травел, се разработи туристически пакет за посещение на Августиада 2015 и забележителностите на Старозагорски регион, който се разпространи сред цялата мрежа на Световната Асоциация на Туристическите Агенции (WATA). Августиада тази година се представи успешно на Международната борса за културни продукти ARTtide  в Габрово. Очакваме в партньорство със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в различни заведения на Стара Загора да се проведат тематични винени вечери, посветени на Августиада 2015. Разчитаме Община Стара Загора да съдейства фестивалът да се обогати с различни културни събития. Така това уникално събитие ще се утвърди в националния винен и културен календар и ще привлича още повече гости от страната и чужбина.

Не сме забравили и поетите ангажименти към младите старозагорци, с грижа да останат, да живеят и работят в нашия град. Освен подкрепата ни за различни младежки форуми и събития, с гордост ще кажем, че до голяма степен благодарение на нашата подкрепа, една активна старозагорска група млади хора се разви и доби опита и авторитета на уважавана младежка неправителствена организация – Младежки алианс за предприемачество и заетост (МАПИЗ). След изпълнението на първия си проект, в който участваха много старозагорски ученици, студенти и работещи младежи, които придобиха предприемачески знания и умения, се подготвят и други подобни проекти. Граждански клуб ЛИПА подкрепя и активно партнира с друга, наскоро учредена младежка формация, работеща в сферата на компютърните технологии -   ЗараЛаб. Убедени сме, че това е правилния път за решаване на един от най-важните проблеми не само за България – младежката безработица, с активното участие на самите младежи.

Ще продължим да подкрепяме масовия спорт, особено сред децата и младежите, затова готвим активно новото, пето издание на Детски игри Старозагорски олимпийски надежди 2016, за което ще разчитаме на по-широко партньорство с Общината и старозагорската спортна общественост. Ще продължим да подкрепяме и големите старозагорски спортни събития като турнира Самарско знаме и други регионални, национални и международни прояви, които издигат авторитета на Стара Загора.

Както и досега, съвсем обективно, неконюнктурно и безпристрастно ще даваме мнение по актуалните теми на живота в Стара Загора. Ще участваме активно в партньорство с други неправителствени организации, институции, регионална и места власт, в проекти и прояви, полезни за старозагорската общност.

Радостни сме, че със своята дейност Клубът ни става все по-популярен, което ни мотивира да работим още по-добре. Но естествено, търсим още по-широка подкрепа за нарастващия брой наши инициативи, за което разчитаме на вас, и за което ви благодарим.

 

От Граждански клуб ЛИПА

#crl

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн