2 дка млади кедрови насаждения и 30 дка треви и храсти изгоряха над Стара Загора в неделя вечер

STZAGORA.NET
*
2 декара млади кедрови фиданки, с които преди няколко години бе залесена изгорялата площ над старозагорския квартал “Лозенец”, са изгорели в снощния пожар там, съобщи директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – комисар Стоян Колев. Пожарът е изпепелил и 30 декара сухи треви и храсти.

Съобщението е получено малко преди 23 часа в неделя. На тел. 112 е са подадени над 100 сигнала от старозагорци. Пожарът бързо се е разраснал заради силния вятър в сухата и топла вечер. На място са били изпратени два пожарни екипа под прякото ръководство на комисар Колев, плюс още след това. Включили са се и екипи от Държавно горско стопанство – Стара Загора.

Огънят, плъзнал на фронт от 1 километър, е загасен половин час след полунощ от общо 35-ма души – първо с вода от пожарните машини, след това и на ръка. Но мястото е останало под наблюдение поради възможно възобновяване до след 8 часа тази сутрин.

Снощи в другия край на Стара Загора е мало е и втори пожар, при който е пострадал и човек. Изгоряла е дървена барака, като в огъня е обгорял 61-годишен клошар. Той е бил транспортиран в клиниката по изгаряния в Пловдив, съобщи комисар Стоян Колев. Той бе категоричен, че при сигнал за пожар екипите на РД ПБЗН излизат незабавно, до първата минута от постъпването на сигнала.

От началото на 2015 г. досега екипите на РД ПБЗН са реагирали на 2034 произшествия – пожари, наводнения, катастрофи и др. По-сериозните от тях са 250 на брой, а при 63 има съмнения или данни за умишлен палеж и са образувани досъдебни производства. Цифрите са малко по-високи от тези за същия период на миналата година, което е поради по-горещото и сухо време и по-големия брой ПТП-та. До края на годината броят на произшествията се очаква да нарасне до около 4000.

Данните бяха съобщени от комисар Колев по повод започналата днес Седмица на пожарната безопасност – 7-14 септември. Всеки от делничните дни до петък включително е и Ден на отворените врати в Пожарната. Официалното честване на 110 г. от началото на организираната противопожарна дейност в България е насрочено за 10.00 часа идния понеделник, 14 септември. Тази година се навършват и 135 години от създаването на противопожарна команда от доброволци в Стара Загора през 1880 година.

Снимка: Михаил Михалев, Фейсбук


#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн