Стара Загора посрещна с тържествен водосвет новите си тролейбуси

STZAGORA.NET
*
С тържествен водосвет, отслужен от отец Иван Катранджиев, Стара Загора посрещна днес на обръщалото в кв. “Железник” новите си 14 тролейбуса “Соларис”, които придават все по-европейски облик на града. Така колите от тази марка са вече 22 на брой. Първите 8, които са с допълнителен дизелов агрегат за самостоятелно придвижване без контактна електрическа мрежа при аварийни ситуации, се включиха в транспортната схема на града миналата година по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Новите 14 идват по проект “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт” на Оперативна програма “Регионално развитие”.

“Днес е един от най-хубавите дни от мандата на г-н Живко Тодоров. Защото осъществихме мечтата на хилядите старозагорци, които ползват градския транспорт – вече сме със 100% нови тролейбуси – каза в словото си зам.-кметът Йордан Николов. – Щастливи сме затова, че приказката продължава – до края на ноември месец ще дойдат и новите автобуси. Така от 1 януари 2016 г. старозагорци ще имат изцяло нов градски транспорт. Статистиката показва, че откакто пристигат новите тролейбуси, те са предпочитани за движение в градската среда. Няма какво повече да кажа – осъществихме това, което беше много трудно – една пред проваляне обществена поръчка, за която всички кандидати не бяха с редовни документи, и една следваща обществена поръчка, която се случи в последния ден. Затова сме доволни и пожелаваме на гражданите на Стара Загора да ползват този транспорт, защото е с всички удобства – с климатични инсталации, с всичко, което е необходимо да го има в модерния градски транспорт” – допълни Йордан Николов.

Новите тролеи са зелено-бели, с нисък под, климатизирани, с гласова и светлинна сигнализация, с информационна система, осведомяваща пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н.

„Това е нещо уникално дори в рамките на ЕС – да участваме в цялостното обновление на транспорта на един град. Горди сме да бъдем част от този проект. От днес се чувствам гражданин на Стара Загора“ – заяви след освещаването Владислав Слик – търговски директор на „Соларис бъс & коуч“, производители на тролейбусите, избрани след проведена обществена поръчка.

В изпълнение на проекта за първи път от 1987 г. насам беше извършена рехабилитация на съществуващата и изградена нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа. Извършен е ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, доставено е ново оборудване за него, специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, изградена е информационна телематична система. Продължават да се използват предимно през студения сезон и придобитите с общински средства през 2009 г. 6 украински тролея (облепените с реклама на МОЛ “Галерия”), които нямат охлаждане за лятото.

По 4-те градски тролейбусни линии на Стара загора ежедневно се движат 17 тролейбусни коли, така че има възможност за пускането и на нови линии, ако се разшири контактната мрежа, уточни управителят на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД Димитър Авджиев. Той отчете, че новите 14 тролея пристигат с половин месец предсрочно. От фирмата-производител в Стара Загора специално е бил командирован специалист за обучение на нашите шофьори. Петте съчленени автобуса от чешката фирма “SOR Libchavy” се очаква да пристигнат към 20 октомври. Тогава ще бъдат доставени и първите 3 соло-автобуса от 50-те от полската фирма “Соларис”, която достави и новите тролеи. Останалите ще дойдат най-вероятно до края на месец ноември, допълни управителят на “Тролейбусни и автобусни превози”.

След тържествения водосвет, по време на демонстрационно пътуване за официалните лица и медиите, на пенсионерката Танка Сталева от Стара Загора, която се качи на спирка “Верея”, се падна наградата да пътува един месец безплатно по всички тролейбусни линии на градския транспорт. Тя получи своята карта от ресорния зам.-кмет Йордан Николов. Той обеща и безплатна карта за тролейбусния градски транспорт на възпитаника на Спортното училище „Т. Каблешков“ в Стара Загора Стилиян Борисов, който заедно с Георги Недялков от Професионалната гимназия по транспорт в столицата, изработи точен макет на едно от новите возила.



#

сподели ме

3 коментари on “Стара Загора посрещна с тържествен водосвет новите си тролейбуси”

  • Анонимен wrote on 7 септември, 2015, 16:05

    а кватрал “Три чучура север”?

  • Pepa Raicheva wrote on 7 септември, 2015, 20:51

    Да са ни честити новите тролейбуси, автобуси! Поздравления за г-дата Тодоров, Николов, Авджиев! Въпросът ми е кога пенсионерите /и всички желаещи/ ще можем да си купим карта за цялата градска мрежа – тролейбусен и автобусен транспорт?

  • Тодор Кирилов wrote on 8 септември, 2015, 11:06

    Във Варна са най-хубавите и най-добре оборудвани тролейбуси “Шкода”.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн