Премиерът Бойко Борисов ще открие обновената пречиствателна станция на Казанлък в четвъртък

STZAGORA.NET
*
МОСВ съобщи, че официалното откриване на реконструираната и модернизирана Пречиствателна станция за отпадни води на Казанлък, намираща се в близкото до града село Овощник, ще започне в 17.00 часа в четвъртък. Очаква се за церемонията да пристигне премиерът Бойко Борисов.

Откакто е въведена в експлоатация през 2000 г., станцията пречиства битовите отпадни води на общинския център – град с 50 хил. жители, и поема пречистените от локалните станции промишлени води на големите казанлъшки предприятия. С функционирането на ГПСОВ се преустановява замърсяването на р. Тунджа. Модернизацията й осигурява поддържането на чиста вододайната зона на Стара Загора и подобрява екоравновесието в целия регион. До момента оборудването на станцията, проектирана през 80-те години на ХХ век и строена в продължение на 16 години, беше морално остаряло и физически амортизирано.

Ефектът от модернизацията на пречиствателна станция на Казанлък ще се почувства осезаемо в опазването на околната среда в Старозагорска област. В новото си състояние тя ще допринесе за повишаване на качеството на ВиК-услугите в региона. Това е най-добрата пречиствателна станция в България, изградена по ОП „Околна среда“. Обектът отваря хоризонт пред реализацията на ВиК-проекти, позволяващи включването на отпадъчните води и от градовете Шипка и Крън, както и от селата Шейново, Енина и Копринка.

Оператор на ГПСОВ – Казанлък е фирма “Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Стара Загора, която ще управлява обновената инфраструктура за период от 10 години.

С модернизацията на ГПСОВ-Казанлък са отстранени биогенните елементи азот и фосфор в отпадъчните води, намалена е енергоемкостта на цялата станция, значително е подобрена автоматизацията на процесите. Третирането на утайките става посредством метантанкове и филтърпреси.

Изпълнител на инжeнеринговите дейности по проекта е консорциум „Интерпром Каро Витковице Аква Инженеринг“ ДЗЗД – София. Изпълнителят е осъществил авторския надзор, строителството, доставката и монтажа на необходимите съоръжения. Наред с това отговаря за електрообзавеждането, обучението на персонала, въвеждането в експлоатация с тестове, предвидени в договора и 12-месечен период на контрол и подпомагане на дейността на ГПСОВ-Казанлък със своевременно отстраняване на възникнали проблеми и дефекти.

Проектът е на обща стойност 22 974 967,80 лв., от които 1 387 365,25 лв. собствен принос на Община Казанлък. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 21 587 602,55 лв., разпределена както следва: Кохезионен фонд 17 270 082,04 лв. и Национално съфинансиране 4 317 520,51 лв.

Заключителната пресконференция по проекта ще се проведе от 10.00 часа в Община Казанлък.

(Втора снимка: Гугъл карти)
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн