Извънградската наблюдателна база “Панагюра” на ЦССЗМ Ст.Загора в землището на с.Борущица стартира със SID-монитор

STZAGORA.NET
*
След близо година закъснение спрямо първоначално планирания срок първата извънградска наблюдателна база “Панагюра” на старозагорския Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг (ЦССЗМ) в близост до едноименния връх в Тревненския Балкан е вече факт. Тя се намира в землището на село Борущица (община Мъглиж, област Стара Загора) на 850 метра надморска височина и на 50 км от Стара Загора.

Включеният на 7 август първи уред на този наблюдателен пункт е SID-монитор. За разлика от своя “събрат” в НАОП “Ю.Гагарин” обаче той измерва отразен свръхнискочестотен радиосигнал (VLF – Very Low Frequency) не в една честота (24kHz), а в доста широк спектрален диапазон – между ~ 0.1 и 26kHz. Това дава възможност уредът в Борущица да регистрира сигнал не от една, а от няколко станции едновременно, разположени в различни райони на Земята. С регистриращия компютър към уреда има постоянна връзка по Интернет.

SID-мониторът е изработен в Станфордския университет в САЩ. Както всички подобни уреди той се използва за регистрация на внезапни промени в концентрациите на йоните и електроните в ниската атмосфера на Земята (слоеве D и E) – т.нар. SID-събития. Обикновено тези явления се причиняват от слънчеви изригвания, но също така и от еруптивната активност на далечни космически обекти (квазари, неутронни звезди и др.), или са свързани със земетресения.

В хода на тестовите изпитания на уреда възникна идеята дя се направи и наш български SID-монитор. Неговите характеристики се оказаха много добри и близки до тези на американския оригинал. През следващите 2-3 месеца той също ще бъде включен в мониторинга на ЦССЗМ.

От 7 август до този момент са проведени два сеанса с продължителна регистрация. Първият от тях обхваща интервала 7-12 август. Вторият започна на 23 август и продължава и в момента. Анализът на получените данни показва, че тяхното качество е много добро и, поне дотук има индикации, че превъзхожда качеството на данните от уреда в НАОП “Ю.Гагарин” – Ст.Загора. Причина за това е много ниският електромагнитен фон в района на станция “Панагюра”, в сравнение с радиозамърсяването при градски условия. SID-мониторът в Борущица вече регистрира няколко слънчеви изригвания, включително и мощното събитие (М5.6) в района на групата петна 2403 на 24 август т.г.

(http://www.heliotaraxy.com)
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн