„Берое“ – вече на второ място след победа в Ловеч с 1:0 над “Литекс”

STZAGORA.NET
*
„Берое“ победи с 1:0 „Литекс“ като гост в мач от VII кръг на „А“ група. „Зелените“ бяха по-добрият отбор на терена през почти целия мач, а изключително силното начало на старозагорци в първото полувреме се подплати и с попадение, отбелязано от Спас Делев в 17-та минута. С победата „Берое“ събра 13 точки и с една по-малко от водача „Лудогорец“ се изкачи до второто място в класирането, изпреварвайки „Славия“ и „Литекс“, които са с 12. Следващият мач на беройци е домакинство на „Лудогорец“ на 12 септември. Победата бе пети мач за „Берое“, в който „зелените“ не допуснаха гол. Продължена бе и серията от 15 срещи без загуба в „А“ група. Вкусът на поражението беройци са усещали преди повече от 4 месеца и половина – на 11 април 2015 година.

ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ

Преди мача „Литекс“ бе на трето място с актив от 12 точки, спечелени от 3 победи и 3 равенства. „Берое“ бе на четвърта позиция с 2 победи, 4 равни и 10 точки. И двата отбора бяха единствените непобедени в „А“ група през сезона досега.

СЪСТАВИТЕ

Петър Хубчев заложи на Благой Макенджиев на вратата. Треньорът гласува доверие Венцислав Василев по десния бек и централна двойка защитници в лицето на Иво Иванов и Георги Динков. Отляво традиционно играеше Веселин Пенев. Том и Джоман започнаха като опорни халфове. В началото на мача Стивън Петков започна по десния фланг, отляво бе Неманя Милисавлевич, а зад нападателя действаше Елиаш. В нападение стартира Спас Делев.

НАЧАЛНИТЕ МИНУТИ

„Берое“ започна активно първото полувреме. В 4-та минута Неманя Милисавлевич пробва удар от далеч, но бе неточен. Минута след това Джоман бе съборен след самостоятелен пробив през центъра на отбраната. Нарушението бе на 21 метра фронтално от вратата на Баривиейра. Делев стреля, но в стената. След разбъркване се стигна до корнер. Нищо опасно обаче не се случи след изпълнението му.

В 10-та минута Спас Делев центира в наказателното поле от пряк свободен удар, но Динков остана под топката и тя излезе в аут. Отново Делев центрира от фаул в 12-та минута, но Винисиус Баривиейра боксира. Минута след това Данило Асприля проби отляво, справи се с Веселин Пенев и успя да центрира преди Георги Динков да му отнеме кълбото, но бе изключително неточен.

В 14-та минута Игор Джоман потърси с дълъг пас Спас Делев, но Рафаел Перез изпревари нападателя. Отново Перез бе в основата на изчистване в корнер след центриране на Веселин Пенев по-късно. След изпълнението на Милисавлевич обаче не се случи нищо опасно.

„БЕРОЕ“ ИЗЛИЗА НАПРЕД

Натискът от началните минути за „Берое“ даде заслужен резултат в 17-та минута, когато Елиаш изведе отлично Спас Делев и той преодоля елегантно Баривиейра, пращайки топката в мрежата – 0:1.

В 19-та минута Данило Асприля стреля от дистанция, но топката преми над вратата. Минута след това отново Асприля проби по дясното крило и центрира, но топката бе избита в ъглов удар. Благой Макенджиев обаче улови центрираната топка. В 23-та минута Данило Асприля намери Арсенио Нунеш на границата на наказателното поле, който стреля опасно, но Макенджиев спаси страхотно. Венцислав Василев намери с добро центриране Стивън Петков в наказателното поле в 27-та минута, но крилото се засуети и топката му бе отнета. В 29-та минута Нунеш проби по лявото крило и центрира, но Иванов изпревари Йонсен и изчисти. Последва удар на Рохас, но неточен. В 34-та минута след центриране на Данило Асприля в наказателното поле на Берое, Бьорн Йонсен засече с глава, но над вратата. Спас Делев стреля от 35 метра минута по-късно, но топката мина над вратата. В 36-та минута Игор Джоман намери Елиаш пред наказателното поле. Бразилецът пое и стреля, но покрай вратата. Хенри Рохас стреля в 39-та минута от сериозна дистанция, но Благой Макенджиев не бе затруднен и улови. В 41-та минута Спас Делев центрира в наказателното поле на „Литекс“, но Елиаш извърши нарушение в атака срещу Винисиус Баривиейра. Данило Асприля стреля силно от 30-метрова дистанция в края на първата част, но Благой Макенджиев не трепна и спаси.

СЛЕД ПОЧИВКАТА

В 47-та минута Том центрира в наказателното поле, но защитник в оранжево изчисти в ъглов удар. Последва центриране на Неманя Милисавлевич, но защитата изби отново. Джоман пробва удар от далеч, но неточно. Елиаш проби в 49-та минута и центрира по земя. Игор Джоман засече от границата на пеналта, но Винисиус Баривиейра изби в ъглов удар. Делев центрира от корнера. Получи се разбъркване, при което Динков върна топката остро в пеналта, тя премина през куп от играчи и попадна у Спас Делев, който стреля от движение, но над вратата. В 52-та минута след опасно центриране на Хенри Рохас от фаул топката бе избита, но попадна у Александър Георгиев, който стреля опасно, но все пак неточно. Минута след това пробив на Данило Асприля завърши със спечелването на корнер. Последва опасно центриране, но никой не успя да засече топката. В 56-та минута Данило Асприля центрира в наказателното поле, там Бьорн Йонсен засече с глава, но над вратата. В 63-та минута след опасно центриране на Данило Асприля Иво Иванов изчисти. Малко след това Бьорн Йонсен отправи хубав диагонален удар по земя от дъгата пред наказателното поле към далечния ъгъл на вратата, но топката мина встрани от целта.

РАЗМЯНА НА ПОЛОЖЕНИЯ

В 66-та минута след двойно подаване между Бьорн Йонсен и Александър Георгиев последният центрира, Данило Асприля засече с глава, но ударът премина покрай вратата. В 67-та минута след добро центриране на Веселин Пенев Георги Божилов засече с глава, но топката премина на сантиметри покрай гредата. Хенри Рохас стреля от ъгъла на наказателното поле в 71-та минута, но много неточно. В 74-та минута „Берое“ пропусна да реши окончателно мача в своя полза. Топката попадна у Елиаш в наказателното поле след пас на Джоман, той видя непокрития около точката за дузпата Коконов и пусна елегантен пас към него. Коконов пробва шут, но прати топката право в ръцете на Баривиейра, който успя да избие. Кълбото попадна в Джоман, но той бе затворен добре и нямаше възможност да отправи удар. В 81-та минута Георги Божилов намери Игор Джоман, който навлезе в пеналта, засуети се и върна на Владимир Зафиров, който стреля опасно, но на сантиметри от вратата. Данило Асприля направи нов добър пробив в 84-та минута, но топката бе изчистена в ъглов удар. След неговото изпълнение не се случи нищо опасно за вратата на „Берое“.

В добавеното време Макенджиев се справи с две от далечните центрирания, с които домакините се опитаха да изравнят.

СЛЕДВАЩИЯТ МАЧ

Сега в първенството предстои пауза за мачовете на националните отбори. След паузата, на 12 септември, събота, от 20 часа „Берое“ приема „Лудогорец“.

СТАТИСТИКАТА

„Литекс“ (Ловеч) – „Берое“ (Стара Загора) 0:1

Голмайстори: 0:1 Спас Делев 17?

„Литекс“ (Ловеч): 31. Винисиус Баривиейра, 16. Страхил Попов, 5. Рафаел Перез, 28. Пламен Гълъбов (46? – 8. Александър Георгиев), 23. Иван Горанов, 93. Петрус Бумал (69? – 88. Никола Колев), 6. Красимир Станоев, 77. Арсенио Нунеш, 10. Хенри Рохас (73? – 73. Милчо Ангелов), 70. Данило Асприля, 11. Бьорн Йонсен; неизползвани резерви: 30. Евгени Александров, 3. Антон Недялков, 69. Елтон дос Рейс, 17. Реян Даскалов; старши треньор: Лауренциу Регекампф

„Берое“ (Стара Загора): 22. Благой Макенджиев – 24. Венцислав Василев, 6. Иво Иванов, 15. Георги Динков, 28. Веселин Пенев – 27. Игор Джоман, 70. Том – 73. Стивън Петков (54? – 17. Иван Коконов), 21. Елиаш, 20. Неманя Милисавлевич (61? – 14. Георги Божилов) – 77. Спас Делев (79? – 3. Владимир Зафиров); неизползвани резерви: 23. Илко Пиргов, 4. Венелин Филипов, 11. Антон Огнянов, 9. Станислав Костов; старши треньор: Петър Хубчев

Жълти картони: Петрус Бумал (6? – неспазване на 9-те метра разстояние при пряк свободен удар), Пламен Гълъбов (44? – груб фаул), Данило Асприля (82? – груб фаул), Рафаел Перез (88? – груб фаул) [„Литекс“]; Иво Иванов (51? – груб фаул), Елиаш (86? – груб фаул) [„Берое“]

Главен съдия: Георги Кабаков (Пловдив)
Асистент съдии: Крум Стоилов (Благоевград), Емил Вангелов (Петрич)
Допълнителни асистент съдии: Ивайло Стоянов (Петрич), Стефан Апостолов (Симитли)
Четвърти съдия: Тони Пандарски (Пловдив)
Дежурен делегат: Севдалин Петров (Русе)
Съдийски наблюдател: Георги Нарлев (Силистра)

Стадион: Градски, Ловеч

*
Отзиви след мача

Иво Иванов: „Заслужена победа за нашия тим“

Капитанът на „Берое“ Иво Иванов говори специално за beroe.tv след края на двубоя срещу „Литекс“, спечелен с 1:0. Вижте какво сподели той пред камерата на клубната телевизия:

– Иво, честита победа! Мнението ти за този двубой?
– Благодаря. Много тежък мач. Много единоборства и изсипани топки. Радващо е, че успяхме да вкараме гол. Имахме шансове да вкараме и втори и да решим мача. Заслужена победа за нашия отбор.

– Доста положения, различна игра, различен състав. Как се чувствахте на терена?
– Чувствахме се добре. Ние сме 22-23 футболисти, всеки може да влезе и да играе и ще го направи добре и ще даде 100% от себе си. Пак казвам, че беше много тежък мач, много важен за нашия отбор. Радващо е, че успяхме да победим.

– Каква е ползата от този резултат най-вече чисто психологически?
– Има, разбира се. Искахме да се върнем където ни е мястото – в тройката. Мисля, че нашият отбор става с всеки следващ мач по-силен и имаме своите шансове.

– Продължава поредицата без загуба в шампионата и без загуба като гост от миналата година. Няколко думи за това…
– Това е плод на много работа. Всяка седмица гледаме съперника, с който играем. При нас защитата не започва от нас, а още от нападателите. Всички се защитават добре. Това се дължи на целия отбор и на това, което тренираме през седмицата.

– Сега предстои пауза в шампионата, а за теб двубой с националия отбор. Успех ти пожелаваме. Какво очакваш от тези двубои?
– Благодаря за пожеланията. Отивам да тренирам и ако ми дадат шанс – да играя добре и да се представя добре за националния отбор.

*
Петър Хубчев: „Колективът донесе победата“

Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев сподели пред медиите на брифинга след победата с 1:0 над „Литекс“, че е доволен от победата и че тя е постигната благодарение на колектива и по-голямото желание. Вижте цялото изказване.

„Берое надделя в този двубой с големия колектив“ – лаконичен бе в коментара си за мача Хубчев.

„Ако имате предвид смените и трите момчета, които влязоха – дадоха максимума от себе си за доброто на отбора. Трябва да повторя, че победихме с по-голямото желание и с това, че бяхме като отбор“ – обясни той.

„Цената на тази победа е три точки, които ние загубихме срещу други отбори. Ние всъщност загубихме много повече. Но тази победа не е нищо повече от три точки. Разбира се, че е по-приятно да победиш срещу пряк конкурент, срещу отбор, който е афиширал шампионски амбиции, но в края на краищата са три точки. Трябва още веднъж да се каже тази максима, че отбор, който иска да бъде в челото, трябва да побеждава и малките отбори. Аз не виждам толкова малки отбори в България. Напротив, всички са с изравнени възможности“ – категоричен бе наставникът.

„Конкуретно ще е първенството при всички положения. Дали е правилно това, е друга тема. Факт е, че всички мачове досега са оспорвани и ще има голяма конкуренция“ – каза още специалистът.

„За нашия отбор мисля, че е добре, че идва пауза в първенството. Ще я използваме по начин, който няколко пъти вече сме използвали. Този план ни носи резултат. Ще има време за почивка, след това ще има и 4-5 дни, в които ще има много здрава работа. А два или три дни ще бъдем на лагер в Старозагорските бани и ще тренираме двуразово или триразово. Контрола е предвидена в събота, но не ми е потвърдно на 100% срещу кой“ – завърши Хубчев.

Текст: beroe.bg; Снимки Ани Георгиева, beroe.bg
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн