Трима академици участват в научната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ в Казанлък

STZAGORA.NET
*
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова приветства участниците в Деветата Международна научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе, която бе открита от директора на ИМ „Искра“ Момчил Маринов. Специални гости на конференцията, която се провежда в рамките на два дни – 28 и 29 август в Исторически музей „Искра“, са трима академици: акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев и акад. Георги Марков, както и тракологът проф. Валерия Фол и директорът на Издателство “Захарий Стоянов” Иван Гранитски. Присъствието на цели трима академици в научния форум Гранитски определи като знаков жест към Казанлък и Долината, както и към културно-историческите находки тук.

„Всяка година, когато идвате тук, вие носите нови знания за нашите предци и казанлъчани приемат това като жест към тях“ – каза в приветствието си към участниците в Конференцията кметът Галина Стоянова и допълни, че е хубаво да се припомнят заслугите на хората, които направиха историята на Долината известна на света, а именно – проф. Александър Фол и д-р Георги Китов. „Самата аз ще се постарая проектите, които реализираме, свързани с тракийската култура, да са близо до историята и бита на древните траки“ – каза още Галина Стоянова.

Сред лекторите на научния формат са проф. Валерия Фол, доц.д-р Камен Димитров, гл.асистент Даниела Стоянова, археологът Диана Димитрова. В рамките на конференцията български и чужди специалисти ще представят най–новите постижения в областта на тракологията, античната архитектура, нумизматиката и изкуствознанието.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн