Зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски откри Централната стерилизационна в УМБАЛ “Киркович”. До края на годината в болницата ще заработят скенер и ЯМР

STZAGORA.NET
*
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски откри днес чисто новата Централна стерилизационна на УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. Сухото обеззаразяване на медицинските инструменти, лапароскопската и ендоскопската апаратура се извършва в нея в газова среда чрез ултравиолетово лъчение, което унищожава всички патогенни микроорганизми.

Преди това пред ръководители на здравеопазването под липите и с участието на медии и на ръководството на УМБАЛ “Киркович” бе направен обстоен отчет на напредъка по проекта за изграждане на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в държавната болница. Онкологичният център ще обслужва 23-24 000 пациенти от Стара Загора, региона и съседните области. Стойността на проекта е 5,4 милиона лева. От тях над 4,5 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”. Националното съфинансиране от страна на държавата е 805,4 хиляди лева, а собственият принос на бенефициента (УМБАЛ “Киркович”) – 30,9 хил. лв. Рамковата инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването обхваща реконструкция, обновяване и оборудване на държавните лечебни и здравни заведения в градските агломерации по 17 проекта с общ бюджет 147 милиона лева.

Новият Онкологичен център в Стара Загора ще разполага с два основни апарата от висок клас – компютърен томограф (64-срезов многодетекторен скенер) и Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР – за магнитно-резонансна образна диагностика). За целта съществуваща сграда в двора на болницата се преустройва в кабинет за ЯМР, а други помещения – в кабинет за скенера. Строително-монтажните работи са пред приключване. Като добавена стойност от реализацията на проекта ще бъдат открити нови работни места. Двата апарата се очаква да пристигнат в Стара Загора до края на септември и да бъдат пуснати в експлоатация в края на 2015 г. Крайният срок по проекта е 20 декември. През последните 3 месеца е постигнат значителен напредък в изграждането на Онкологичния център, констатира зам.-министър Персенски.

През следващия програмен период до 2020 г. Министерството на здравеопазването ще инвестира 85 млн. лв. в изграждането на мрежа от съвременни центрове за спешна медицинска помощ, включително и stroke-центнрове с междуобластни функции, в които ще може да се оказва спешна медицинска помощ от много високо ниво. Целта е 400-те нови, напълно оборудвани линейки, които ще бъдат доставени, да пристигат до 30-тата минута от повикването (което в момента не е възможно) и това да обхваща поне 95% от пациентите в България.

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн