ПП АБВ представи кандидатите си за кметове в Стара Загора и областта в присъствието на Георги Първанов

STZAGORA.NET
*
Председателят на ПП АБВ Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012 г.) участва днес в Стара Загора в работно заседание на Областния съвет на партията и общинските структури с номинираните кандидати за кметове на общини и населени места, както и за общински съветници от АБВ. На съвещанието са дискутирати конкретните стъпки, идеите и предложенията, с които АБВ ще излезе на предстоящия местен вот. Обсъдени са и кандидатите за кметове, които ПП АБВ ще подкрепи на 25 октомври.

“В местните избори АБВ влиза със самочувствието на партия, която доказа, че може да управлява. Доказахме го с блестящото представяне на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин, който не само направи реформата в пенсионната система, но и инициира редица други предложения за промени в социалното законодателство, някои от които вече са приети, а други са в един напреднал етап в парламента. Той е отличникът на правителството и гаранция, че в това управление и в държавата нещата могат да се случват и добре. Това е в основата на претенциите, които АБВ има за участие в местната власт” – каза пред медиите след края на съвещанието Георги Първанов.

“В листите на АБВ има добър баланс – хора, които са били в управлението, доказали са добри възможности, управленски и професионални качества, и хора млади, които с помощта на нас, по-опитните, вярвам, че ще могат да поемат щафетата и да реализират онова, което ние сме създали като потенциал. Листата с кандидати, която видях тук в Стара Загора, наистина е респектираща. Разумен е и балансът между наши собствени, партийни кандидати, и кметове, които ще подкрепим. Очаквам добър резултат в Стара Загора. Г-н Илия Златев (кандидатът за кмет на община Стара Загора от ПП АБВ, областен и общински председател на АБВ – бел. ред.) е познато лице, политик, управленец, доказал своите възможности. Неговият екип е също достатъчно силен. Кандидатите ни и за другите общини в областта са хора, които ще имат нашата пълна и категорична подкрепа, моят личен ангажимент ще бъде за това, и вярвам, че ще можем да се поздравим с един добър резултат” – допълни Първанов.

На свой ред Илия Златев (на снимката – вляво) подчерта, че се отнася с изключително уважение към всичко положително, направено за Стара Загора от предишните кметски екипи, не само от екипа на Живко Тодоров: “Това ще ни даде възможност да бъдем много по-конкретни и критични за всички останали нерешени проблеми на общината, които мисля, че не са малко. Не бих искал да профанизираме цялата местна кампания, като я сведем единствено само до количествени показатели, като мерим плочките базалт или тоновете асфалт, или реконструкцията на междублоковите пространства – това са изключително важни неща, но има много други проблеми с екологията, чистотата, качественото усвояване на европейските средства, внимателна преценка на проектите, по които община Стара Загора кандидатства за европейско финансиране, управлението на общинската собственост, преструктурирането и бъдещото състояние на общинските търговски дружества, които за голямо съжаление през изтеклия мандат не можаха да получат достатъчна гласност. Аз съм свободен и напълно спокоен в становищата и предложенията, които ще изказвам като кандидат за кмет в предстоящата кампания”.

Другите представени пред медиите кандидати за кметове от ПП АБВ бяха: за Казанлък – Мария Славова, на 31 години, инженер-еколог, в момента е старши експерт в РИОСВ – Стара Загора. Работила е дълги години в тази сфера, преди това е била управител на Сдружение с нестопанска цел за взаимопомощ в Казанлък. В Гурково кандидат-кметът на АБВ е Пенчо Пенчев (вдясно на снимката) – 58-годишен, с висше юридическо образование. Целият му трудов стаж е преминал в системата на ОДМВР – Стара Загора. Светослав Маринов (вторият отдясно на снимката) е кандидат-кметът на АБВ в Раднево. Работил е дълги години в общинската администрация, 4 години е бил управител на “Автобусни превози” ЕООД – Стара Загора, в момента ръководи и контролира изграждането на проекта за воден цикъл в община Раднево. В община Чирпан АБВ съвместният кандидат с “Движение 21″ е Пламен Андонов (на втория ред) – дългогодишен съдия в Районен съд – Чирпан, бил е и няколко години съветник в посолството на Р България в Москва в качеството си на отговарящ за търговско-икономическите връзки.

ПП АБВ ще има номинации в почти всички общини в страната. До момента номинираните кандидат-кметове са 135 на брой. От тях 80-85 са кандидати само на АБВ. Останалите са досегашни кметове или коалиционни такива, които АБВ подкрепя. Има и кандидати за кметове, които АБВ подкрепя заедно с други партии, като БСП или ГЕРБ. В Чирпан например подкрепата се дава на кандидат на “Движение 21″ (партията на Татяна Дончева), каза председателят на партията.

В Старозагорска област АБВ ще подкрепи двама кандидати от БСП за кметове: в община Опан Минчо Чавдаров и в община Николаево Косьо Косев. В Павел баня ще подкрепи независимата кандидатура на действащия кмет Станимир Радевски. В Мъглиж ще бъде подкрепена кандидатурата на действащия кмет на общината от ГЕРБ Господин Господинов, уточни Илия Златев.

В Стара Загора Георги Първанов изясни важен детайл от отношението си към БСП. “Не искам да водим полемика с когото и да било, най-малкото с някои хора от “Позитано” – каза той. – Намирам за доста груба манипулацията, която върви от една част от “Позитано”. Когато аз спомена тази част, не бива да се поставя знак за равенство и това да се отнася към цялото ми отношение към БСП, което си остава подчертано уважително, защото никога няма да забрява какво ме е свързвало с БСП. Но когато съм критичен към някои от “Позитано”, тази критичност е твърде аргументирана. Може би ще ги докараме до 24 кандидатите на БСП, които ние ще подкрепим. Въпреки че в началото аз самият бях за това, да не подкрепяме без коалиционни отношения. Но коалиционни отношения очевидно не могат да се създадат. Затова вероятно ще има подкрепа на добри кметове, безкористна подкрепа, няма да търгуваме – ще подкрепим кандидати на БСП. Не се досещам, ще бъда много радостен, ако ме опровергаят – на някой случай от тези 265 общини, в който БСП да подкрепи кандидат на АБВ.”

На журналистически въпрос за това, намира ли за възможно след очакваната категорична победа на ПП ГЕРБ на местния вот лидерът й Бойко Борисов да задвижи механизми за предизвикване на предсрочни парламентарни избори с цел преформатиране на парламентарното мнозинство, Георги Първанов отговори, че не вижда смисъл в това, да се разбутва сегашния парламент, макар и с неговото сложно и динамично статукво. “”Ако се разсърдят реформаторите, се намира кой да подкрепи една или друга законодателна инициатива на правителството. Мнозинството в Народното събрание си върви, дори нещо повече, то увеличава своето влияние и присъствие. Между другото имаше една криза на диалога в управляващата коалиция през пролетта на тази година. Тя е преодоляна. И ако сега могат да се съберат 180 подписа за един спорен проект като този за конституционни промени в съдебната власт, не съм сигурен, че ако се разбутат нещата с едни нови избори, може да се постигне отново такова динамично мнозинство. Всичко ще зависи от президентските избори догодина, не толкова от местните” – каза президентът. Георги Първанов вметна, че АБВ е не просто социален коректив. “Ние на моменти бяхме и сме един много остър критик на редица министри и политики, респективно, на сегашното управление. В този смисъл ние не бихме спестили на никой действащ кмет, от която и да е партия – независимо дали от ГЕРБ, от БСП или независим – критиката, която витае в общественото мнение и чиито изразители ние трябва да сме. Друг е въпросът, че критикувайки, моятя препоръка е да имаме своята алтернативна политка. Критикуваме нещо, но предлагаме друго. Така че – ще продължим тази линия, която виждате и на централно ниво.”
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн