КонтурГлобал Марица Изток 3: Ако в бъдеще НЕК се издължава в пълен размер и навреме, то разплащанията с Мини Марица Изток няма да се бавят

STZAGORA.NET
*
КонтурГлобал Марица Изток 3 (КГМИ 3) обяви, че на 14 август 2015 г. е подписала Споразумение за изменение на дългосрочното Споразумение за изкупуване на електричество (СИЕ) с НЕК. Сега единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към КГМИ 3. В момента, в който това се направи, намалението на цената ще влезе в сила, което е една от многото мерки, предприети от правителството за намаляване дефицита на НЕК.

„Ние сме много щастливи от факта, че подписахме това Споразумение с НЕК, което беше постигнато с подкрепата на правителството и сега очакаваме с нетърпение дължимите суми да бъдат изплатени своевременно и то да влезе в сила“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КГМИ 3.

„Условията в Споразумението са в много голяма степен същите като тези, определени в Основните параметри към Споразумението за изменение на СИЕ, подписани през април тази година, особено в частта, постановяваща, че при пълно изплащане на дължимите суми от страна на НЕК на КГМИ 3, ще влезе в сила ефективно намаление на цените за разполагаемост в размер на 17%“, заяви г-н Левсли.

Когато подписаното Споразумение се изпълни т.е. натрупаният дълг бъде изплатен, НЕК ще спестява около 100 млн. лв. годишно, в което се включват и спестяванията, резултат от споразумението, подписано и с „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Благодарение на изменението и на останалите мерки, предприети от правителството на Република България и регулатора, се очаква, според изчисленията на КГМИ 3, НЕК да намали годишния си дефицит от 650 млн. на 100 млн. лв.

В момента НЕК дължи на КГМИ3 388 млн. лв., а централата от своя страна има задължения към “Мини Марица Изток” в размер на 189 млн. лв. Изплащането на дълга към мините ще бъде извършено от КГМИ 3 едновременно с получаването на дължимите от НЕК суми.

Изпълнителният директор увери, че ако в бъдеще НЕК плаща задълженията си в пълен размер и навреме, то и централата ще се разплаща редовно с мините и системата ще работи ефективно и безпроблемно.

За „КонтурГлобал Марица Изток 3“:

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal, която е независим производител на електроенергия. Освен това централата гарантира енергийната независимост на България, като използва местно гориво и снабдява националния пазар на електроенергия.

В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ (908 МВт) – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса „Марица-изток”. Тя е първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. „КонтурГлобал Марица Изток 3” произвежда чиста и надеждна електроенергия на конкурентна цена, като използва местни енергийни ресурси.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн