“Мини Марица-изток” ЕАД ще иска предплащане на въглищата от централите. 20 млн. тона стоят неплатени

STZAGORA.NET
*
Дружеството преизпълнява плана си за откривката и добива, отчита печалба, но общата задлъжнялост го спъва
*

*
Изпълнителният директор на “Мини Марица-изток” ЕАД инж. Андон Андонов (вдясно на първата снимка), председателят на Борда на директорите инж. Деян Червенкондев (вляво на първата снимка), зам.-директорът инж. Димитър Чолаков (вляво на втората снимка), директорът по производствените въпроси Ясен Чаушев и финансовият директор Стилиян Коев (вдясно на втората снимка) събраха днес медиите на среща с ръководството на голямото държавно дружество преди утрешния Ден на миньора – 18 август.

Заради 900-милионния дефицит, генериран в НЕК, “Мини Марица-изток” ЕАД има да получава към момента от централите, които снабдява с въглища, 364 млн. лева, от които 344 милиона са просрочени – съобщи изпълнителният директор Андонов. Конкретните задължения са както следва: От ТЕЦ “Марица-изток 2″ – 51 млн. лв. (44 млн. просрочени); от ТЕЦ “AES Гълъбово” – 83 млн. лв. (76 млн. просрочени), ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ – 190 млн. лв. (185 млн. просрочени) и от ТЕЦ “Брикел” – 40 млн, от които 39 млн. – просрочени. Сборът на задълженията на двете американски централи към Мините е 273 млн. лв. От тях просрочените са 261 млн. лв. Изразено във въглища, тези цифри (364 млн. лв.) означават, че централите не са платили на дружеството 20 милиона тона произведени и доставени въглища (сметнато по 18 лв. на тон).

На доставчици Мините дължат 78 млн. лв., от които просрочени са 71 млн. лв. 56 млн. лв. са задълженията към момента към различни банки, от тях 3 млн. са в падеж. Заемите от БЕХ са 105 млн. лв., н падеж – 15 млн. Към държавата дружеството дължи 8,5 млн. лв. ДДС за два месеца е половнина, данък печалба 1.7 млн. лв. и 38 млн. лв. концесионна такса.

Цитираната верижна задлъжнялост е повлияла негативно на изпълнението на инвестиционната програма на Мини Марица-изток, по която към 30 юни 2015 г. при план 130 млн. лв. са инвестирани само 21 млн. лв. По ремонтната програма от план 66 млн. лв. изпълнението е 26 млн. лв.

“Заплатите си ги осигуряваме чрез ТЕЦ-2 и НЕК – обясни инж. Андонов. – За съжаление делът на американските централи в месечните разплащания е много нисък. ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ през последните 3 месеца нямат нито един лев, спуснат към Мините. А те имат най-големите задължения. От ТЕЦ “Ей И ЕС” с големи мъки получаваме някакви приходи, но поне са добронамерени и има комуникация с тяхното ръководство, докато с “КонтурГлобал” комуникацията е само “Дайте въглища!”. И ние им даваме въглища. Но когато поискаме разплащане, отговорът е “Нямаме пари, чакаме от НЕК да се разплатят, и тогава ние към вас”. Нашето притеснение е, че чаканото до средата на август разплащане не стана факт. Няма избрана банка и по тази причина ние поехме инициатива, проучихме пазара и се оказа, че единствената банка, от която можем да получим кредит в нужния ни размер от 50 млн. лв., е държавната Българска банка за развитие. Тези 50 млн. лв. ще бъдат целево насочени единствено към погасяване на задълженията към държавата и към фирмите. И един лев няма да отиде от тях за заплати, премии или други такива социални политики.”

По тези въпроси миналата седмица ръководството на Минтите се е срещнало с премиера Борисов, с Томислав Дончев, който отговаря пряко за енергетиката, и с финансовия министър Владислав Горанов. “Уточнявахме пътя, който трябва да се извърви – той наистина не е лесен. Но е най-краткият път” – съобщи Андон Андонов.

Когато разплащането на взаимните задължения стане факт, то ще съживи и икономиката в региона на Стара Загора, тъй като доставчиците са предимно местни. Това ще даде възможност на трите рудника в Мините да се подготвят и за есенно-зимния сезон.

В момента минно-енергийният комплекс е максимално натоварен, работят 2700 мегавата мощности. Това не е ставало през летния сезон в никоя от предходните години.

По плана за откривката на въглищните пластове изпълнението до момента е 70%. Добивът на въглища пък изпреварва плана с около 114% и до края на годината вероятно ще бъде коригиран в посока нагоре, като доближи отметката от 30 милиона тона.

В 10.30 часа в сряда официално ще бъде открит новият претоварен пункт на въглищата от Рудник “Трояново-1″ за ТЕЦ “Марица-изток 2″.

Сред хората в Мините – общо 7300 човека работещи, има спокойствие, тъй като знаят, че няма проблеми с осигуряването на аванси и заплати (общо 17 млн. лв. месечно). Социалният диалог със синдикатите е много добър, добронамерени са към нас.

Мините ще се опитат да предоговорят договорите с американските централи с помощта на принципала си БЕХ и на Министерството на енергетиката. “Нашата идея е след преговори да предоговорим така условията, че централите да започнат да си плащат авансово въглищата, които предстои да им даваме. Вече имаме разрешение за “Брикел” и от 1 септември, независимо че нямаме договор, ние сме ги уведомили, че новите условия с авансово плащане ще бъдат както за брикетируеми, така и за енергийни въглища. Плащащ – вземаш. Това е. Иначе Мините трябва да платят едни средства, за да се произведат тия въглища. А това няма как да стане при тази ситуация. Ние искаме да работим по собствена писта. Общите правила, които преди време са подписани с американските централи, нас не ни устройват” – обясни инж.Андон Андонов.

Въпреки натрупаните задължения в двете посоки, “Мини Марица-изток” води нормален производствен процес, изпълнява и преизпълнява плановете си, дори отчита печалба преди облагане в размер на 29 милиона лева. “От най-високо място имаме уверения, че възелът с разплащанията ще се развърже. За приватизация на рудници или участъци категорично не става дума” – увери изпълнителният директор Андон Андонов.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн