Средно по 11 пожара и запалвания гасят на ден пожарникарите в Старозагорска област

STZAGORA.NET
*
Областният управител инж. Георги Ранов и директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев дадоха днес пресконференция на тема Пожароопасната обстановка в Старозагорска област и мерките, които се взимат за предпазване от пожари.

Заради високите температури в Старозагорска област е обявен червен код за опасност от пожари. Всички структури са в максимална готовност за действие при произшествия. Поддържа се пряка връзка между тях. Координацията е отлична, заяви инж. Ранов.

От началото на годината досега в Старозагорска област са регистрирани 1610 пожара. За последните три седмици те са 7, но без сериозни поражения. В пожара край Казанка на 30 юли са изгорели 7 дка широколистна гора, а в този край Казанлък от 11 август – 5 дка млада иглолистна гора. В него са засегнати и 21 дка широколистна гора, но не всички дървета в нея са пострадали. Тенденцията при пожарите в последните три седмици е за устойчиво нарастване. Средно по 11 произшествия на денонощие посещават екипите на РД ПБЗН в последния месец.

Статистиката показва, че 99 процента от пожарите се дължат на небрежност. Заловили сме двама подпалвачи, каза комисар Колев. Единият от тях е 90-годишен старец, който запалил огън в собствения си селски двор, за да гори треви. Другият е психично болен мъж, който палел без повод треви в канавката на пътя между селата Богомилово и Ракитница.

Само през месец юли лъжливите сигнали за пожари в областта, постъпили на телефон 112, са 23. От началото на годината те са 131, но пожарникарите регистрират спад на фалшивите обаждания в сравнение с предходни години.

От 17 август всеки ден по двама доброволци от доброволната дружинка на община Стара Загора ще дежурят ежедневно от 13 до 17 ч. в помощ на пожарникарските екипи, съобщи още комисар Колев. Той и инж.Ранов отново призоваха гражданите да бъдат особено внимателни в жегите, да не палят огньове навън и при пожар да сигнализират незабавно на тел. 112.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн