Подписаха договора за доставка на 50 нови автобуса за Стара Загора на стойност 31,6 милиона лева

STZAGORA.NET
*
Договорът за доставката на 50 нови автобуса за градския транспорт в Стара Загора бе подписан днес в Община Стара Загора в присъствието на кмета Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов и Янчо Калоянов. Подписи под договора за 31,6 милиона лева положиха директорът на общинската фирма “Автобусни и тролейбусни превози” Димитър Авджиев и Адам Желински (вдясно на снимката) – директор по експорта на „Соларис Бъс & Коуч С.А“ – полски производител на автобуси, тролейбуси и трамваи от Болешово край Познан, един от най-големите в Европа, продал досега над 12 000 превозни средства в 29 страни от 1996 г. насам. Със същата фирма преди 4 месеца бе подписан и договорът за доставката на още 14 нови тролейбуса “Шкода-Соларис”, първите от които ще пристигнат в Стара Загора още този месец. Всички коли по двата договора ще са тук до край на текущата 2015 година, увери Адам Желински. Те са с 3-годишна пълна гаранция.

“За нас този момент е изключително важен, тъй като днес подписваме един от най-полезните договори за Община Стара Загора – каза кметът. – Защото общинският градският транспорт е от първостепенна важност, за да се развива градът в правилната посока и да можем да решаваме голяма част от проблемите и предизвикателствата пред него. А те са нарастващият автомобилен трафик и липсата на места за паркиране. Това се преодолява с комплексни мерки, но най-важната от тях е да имаме подобрен градски транспорт и нови автобуси, а оттам нататък и всички съпровождащи мерки, по които ще работим през следващите месеци, като подобряване на маршрути, синхронът между автобуси и тролейбуси в града. Сегашното решение е ключово от 2006 г. насам, когато беше приватизиран автобусният транспорт на Стара Загора. Което създаде много проблеми за Общината с големия конфликт между частния оператор и “Тролейбусни превози”, с липсата на синхрон между картите, който се получаваше между автобусните и тролейбусните превози, с това, че линиите се засичаха и се ощетяваше единият или другият оператор. Сегашното обединяване на автобусния и тролейбусния транспорт ще работи за решаването на този проблем” – увери Живко Тодоров. От голямо значение е и това, че и автобусите, и тролейбусите ни ще са от един производител, което много ще улесни поддръжката им през годините, каза той и благодари на държавата в лицето на МРРБ и министър Лиляна Павлова за осигурените на Стара Загора над 30 милиона лева по Оперативна програма “Регионално развитие”, с които се решава един от най-важните проблеми на града и общината.

Новите автобуси ще са 12-метрови, оборудвани с двигатели “DAF” с най-високия екосертификат EURO-6, който осигурява изключително високата им екологичност. Побират 75-80 пътници. Изработени са от неръждаема стомана, което елиминира проблема с корозията, напълно климатизирани са, осигурено е пълно видеонаблюдение от страна на водача както вътре в салона, така и извън автобуса. Интериорът в салона е същият като на новите тролейбуси “Шкода-Соларис”, които са добре познати в Стара Загора вече повече от година, откакто бяха доставени първите от тях.

При избора на типа автобуси експерти са се произнесли в полза на дизеловите автобуси като най-надеждни и утвърдени. Хибридните са твърде скъпи, ползата от тях силно се влияе от индивидуалното майсторство на шофиране от страна на водача, и в крайна сметка се изплащат за 7 до 10 години от закупуването им. При очаквания спад в цената на суровия петрол след вдигането на ембаргото над Иран ефективността на дизеловите двигатели нараства още повече, съответно се увеличава периодът на изплащане на хибридните – обясни Адам Желински и резюмира, че най-правилното в този момент е било да се заложи точно на този тип двигатели. При изключително бързото развитие на технологиите е рисковано да се планира за период, по-голям от 10 години, отбеляза той. “Имахме избор между автобуси на метан и дизелови, но надделя това, че във всички развити страни използват дизелови” – добави Йордан Николов.

Под ръководството на директора си Димитър Авджиев “Автобусни и тролейбусни превози” започва работа върху вариантите за оптимизиране на двата вида градски линии, съобщи кметът. За следващия програмен период той посочи, че Общината ще работи върху електронните системи за таксуване, видеонаблюдението в града и инсталирането на “умни” светофари.

За нуждите на градския транспорт в Стара Загора се произвеждат и 5 съчленени автобуса от чешката фирма “Сор Либхави”.

Видео за новите автобуси – тук >>>.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн