“Щрабаг” ще прави кръговото на БИЛЛА без спиране на движението, кметът подписа днес договора

STZAGORA.NET
*
“Щрабаг” България – 100% дъщерна фирма на австрийско-германската “Шрабаг”, ще изпълни проекта за новото кръгово движение до БИЛЛА 1 в западния край на Стара Загора. Това ще стане през следващата една година, до 31 юли 2016-та, без спиране на движението и без създаване на затруднения на трафика през този силно натоварен градски пътен възел.

Договорът на стойност 2 081 512 лева с ДДС, финансиран по капиталовата програма на Община Стара Загора за 2015 г., бе подписан днес от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и Веселин Господинов – изпълнителен директор на “Щрабаг България” ЕАД. Предстои първа копка, за точната дата на която ще бъде съобщено допълнително. От “Щрабаг” обявиха пълна техническа и кадрова обезпеченост за изпълнението на проекта.

Изграждането на пътното съоръжение ще протече в няколко големи етапа:
* Разширяване на платното в южна посока чрез изграждане на подпорна стена откъм дерето и полагане на 20 строителни елемента, които ще бъдат след това засипани за изравняване до котата на пътното платно;
* Създаване на инфраструктура за преминаване през новото съоръжение на съществуващия силов 110-киловолта подземен електрически кабел от подстанцията, която е до ВЕЦ “Стара Загора”, към подстанцията в сградата на ЕВН-България на ул. “Отец Паисий”;
* Строителни работи по изграждане на връхната конструкция на кръговото кръстовище, което ще е с елипсовидна форма;
* И накрая – озеленяването на площта вътре в кръговото, която е близо декар (982 кв.м).

Проектът за кръговото е втора подобрена версия, след като първата се е оказала твърде скъпа и трудноизпълнима. Дело е на “Булпроект” ЕООД – Стара Загора, с ръководител Пламен Буланов. От “Щрабаг” оцениха проекта като амбициозен и добре подготвен от Общината, след отлично проведена обществена поръчка. Преди издаването на строителното разрешение се е наложило отчуждаване на частни имоти в района на кръговото, което е причината за известното забавяне на началото на работата. Сложното съоръжение предвижда и изграждането на канализация по ул.”Кап. Петко Войвода”. Новият канализационен колектор за битови отпадъчни води с обща дължина 590 м ще премине от двете страни на дерето – източна и западна. Предвиден е и нов 71м канализационен колектор за дъждовни отпадъчни води. В трасето на кръговото кръстовище ще се изгради отводнително съоръжение с 16 ревизионни шахти и 6 дъждоприемни улея.

Новото кръгово кръстовище при БИЛЛА-1 ще е с две ленти за движение, всяка широка по 5 метра. Само за час, от 8.00 ч. до 9.00 ч. сутрин, оттам в посока изток-запад и север-юг преминават над 3600 превозни средства. Съобразно транспортното натоварване пътната конструкция на кръговото кръстовище се оразмерява за „тежко” до „много тежко” движение.

Кметът Живко Тодоров подписа днес и договор за прокарването на 3-километров горски път в землището на с.Люляк на стойност близо 600 хиляди лева. За изпълнител е избрана Пътно-строителната компания “ЕС БИ ЕС” – Стара Загора. Финансирането е по Програмата за развитие на селските райони на Държавен фонд “Земеделие”. От страна на “SBS” подпис положи изпълнителният директор Диана Любомирова. Целта на прокарването на новия път е осигуряване на възможност за достъп на противопожарна техника в случай на необходимост.
#gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн