С общоселски празник отбелязват Илинден в Калитиново

STZAGORA.NET
*
На 2 август (неделя) от 9.00 часа ще започнат тържествата за отбелязване на празника на старозагорското село Калитиново, който съвпада с Илинден. Населеното място е известно с боевете край Джуранлии по време на Руско-турската война през 1877-1878 г. Това е и причината програмата да започне с отдаване на почит към загиналите по време на сраженията. Минута мълчание, поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите руски войни и ученически рецитал са подготвили от кметството в Калитиново.

Празникът ще продължи с изпълнение на състави от пет съседни старозагорски села, уточни кметът на Калитиново Николай Николов. В илинденското тържество ще се включат с програма НЧ „Стефан Генчев“ – Хрищени, НЧ „Христо Ботев“ – Братя Кунчеви, НЧ „Пробуда“ – Змейово, НЧ „Митьо Станев“ – Малко Кадиево и НЧ „Димитър Наумов“ – Преславен, както и калитиновски ромски самодеен колектив.

По време на празника поздрав ще отправи и певческата група и самодейният танцов състав при местното читалище – НЧ “Благоразумие 1927“.

Тържеството по случай Илинден ще завърши с общо хоро на мегдана.

Славна е историята на село Калитиново, свързана с Руско-турската война 1877-1878 г. Люта е битката при Джуранлии в местността Келеш курия. Геройски се сражават рамо до рамо български опълченци и руски воини срещу многобройната турска войска. Поляните са покрити с телата на геройски загиналите. По-късно жителите на селото полагат съхранените кости на убитите руски войници и български опълченци в могилна гробница.

След Освобождението селото по достойнство получава името на защитника на Самарското знаме – легендарния подп. Павел Калитин.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн