Обявиха мястото за паметник в Стара Загора на големия български владетел Тервел, спасил Европа от арабско нашествие

STZAGORA.NET
*
Инициативен комитет подготвя вдигането в Стара Загора на паметник на големия български владетел KANACYBIГI Тервел – наследникът на KANACYBIГI Аспарух от рода Дуло. Мястото на паметника след години на обмисляне се предлага да бъде в триъгълна тревна площ в градинката срещу северния вход на сградата на Художествената галерия (на първата снимка; на втората – така приблизително ще изглежда мястото с паметника, когато бъде направен. В колажа е използван паметник на KANACYBIГI Крум в Пловдив). Това предложение ще бъде поставено на вниманието на Общинския съвет. Подготвено е задание, в което бъдещата скулптура е детерминирана като конна фигура на Тервел. От какъв материал ще бъде тя – камък, бронз или друго, ще предложат в проектите си ваятелите, които ще вземат участие в националния (или дори международен) конкурс, когато той бъде обявен.

Поводът за вдигането на паметника е навършването след две години на 1300 години от началото на историческата битка при Константинопол на предвожданата от Тервел българска войска през 717 година, при която армиите на Арабския халифат са сразени, а Европа – спасена от арабско нашествие в дълбочина на континента.

Стара Загора се утвърди през последните години като естествен избор за града, в който да бъде вдигнат паметникът на Тервел, тъй като областта Загоре е присъединена за пръв път към българската държава именно благодарение на военните победи на втория по ред след Аспарух български владетел.

Отляво надясно: Петко Петков, Кристиян Петков, Евгени Спиров, Любомир Митев

Нужните за създаването на паметника на Тервел средства се оценяват от Инициативния комитет на около половин милион лева. Предлага се те да бъдат събрани чрез дарения, след широко оповестена национална дарителска кампания, стана ясно на пресконференция на членове на комитета – Кристиян Петков и Петко Петков – общински съветници съответно от ВМРО-БНД и ГЕРБ, и бизнесмените Евгени Спиров и Любомир Митев.

Сдружението за издигане на паметник на Тервел в Стара Загора бе учредено на 19 февруари 2015 г. под липите. За председател на Управителния съвет на сдружението единодушно беше избран историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, а за почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В сдружението участват още: Петко Колев, председател на общобългарска фондация „Тангра-ТанНакРа“, Илиян Попов, председател на СД на София Ауто и старозагорците Венелин Каравичев, инициатор на проекта, Олег Стоилов, Евгений Спиров, Любомир Митев, проф. Цанко Яблански, Таньо Танев, д-р Живко Войников, Иво Маринов, Виктория Грозева и Мартин Бойчев. Сдружението е отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята.

Идеята за паметник на Свети Тервел Теоктист – цар Български, е от пет години. Тогава общинският съветник Венелин Каравичев внася предложението в Общинския съвет и то е прието единодушно. Отредено е и място за монумента – непосредствено до Съдебната палата. Впоследствие архитекти и скулптори се произнесоха, че мястото е неподходящо за поставяне на внушителна по мащабите си фигура на велика личност като Тервел, и бе потърсено ново място.

Амбициите на инициаторите на проекта е той да се превърне в национална кауза, чиято реализация да повдигне националното самочувствие, да помогне за обединението на българите в страната и зад граница и да съдейства за патриотичното възпитание на подрастващото поколение. Също така това да бъде повод Европа и светът да обърнат внимание на България и да отдадат заслужена почит на Спасителя на Европа.

На 20 септември 2014 г. на античната улица в Стара Загора бе направена историческа възстановка „Тервел в областта Загора“, която възкреси бойни сцени между българи и ромеи, посрещането на Тервел в Берое, както и провъзгласяването му за кесар от византийския двор.

KANACYBIГI Тервел има особена историческа роля за Стара Загора. Той успява да извоюва присъединяването на областта Загора в пределите на България. През 708 г. Тервел получава Загора като дар от византийския император Юстиниан II заради помощта, която му оказва да прогони свалилите го от власт узурпатори и да си възвърне отново короната.

Тервел е обявен за спасител на Европа и канонизиран от западната църква за светец под името Свети крал Тривелий. Това признание се дължи на дейното му участие във войната срещу арабите от 717-718 година, когато спира арабското нашествие на портите на днешна Европа. Хиляда години по-късно делото му служи за пример в „История славянобългарска” на Паисий. Ликът му е изографисан в църквите на Троянския и Преображенския манастир, в самоковски и пернишки църкви.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн