Новите старозагорски автобуси ще са зелено-бели, идват през октомври

STZAGORA.NET
*

Също като новите тролейбуси, и 55-те автобуса, с които автобусният парк под липите предстои да бъде изцяло обновен, ще бъдат в традиционните за Стара Загора цветове зелено и бяло. Договорът за 5-те от тях, съчленени, подписаха днес в Общината зам.-кметът Йордан Николов, управителят на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД Димитър Авджиев и зам.-директорът по експорта на чешката фирма производител “SOR Libchavy” Индржих Худи (Jindrich Chudy).

“Това е предпоследният договор за модернизацията на градския транспорт на Стара Загора – отбеляза Димитър Авджиев. – Не е тайна, че КЗК отказа образуването на дело от страна на жалбоподателя и от петък документите са във Върховния административен съд. Надявам се, че до края на октомври Стара Загора ще разполага с абсолютно обновен тролейбусен и автобусен парк. 14-те тролейбуса “Шкода Соларис” започват да пристигат в началото на август. Договорът за тях бе сключен на 16 февруари. Така че Стара Загора ще бъде един от малкото градове с абсолютно обновен тролейбусен и автобусен парк в България.” 5-те съчленени чешки автобуса се очаква да са тук до средата на октомври.

“Радваме се, че процедурата за останалите 50 автобуса върви, но трябва да изчакаме решението на ВАС” – допълни Йордан Николов. Той припомни, че по настояване на кмета Живко Тодоров доставката е финансирана чрез отпуснатите от правителството допълнително 30 млн.лв. от спестения ресурс по изпълнението на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013, като допълнителен компонент в обхвата на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“.

Община Стара Загора проявява интерес и към закупуването вбъдеще и на електробуси, уточни зам.-кметът. “Към момента все още проучваме характеристиките и експлоатационните възможности на новия и модерен тип градски превозни средства, изчакваме да видим коя марка ще се наложи. Въпрос на време е. Но идеята ни е транспортът до квартал “Зора” да бъде уреден с електрически автобуси. Защото по сегашните цени една тролейбусна линия дотам ще струва над 9 млн. лева. Проблемът, че минава и по третокласен път от републиканската пътна мрежа, допълнително утежнява проекта. Затова закупуването на следващ етап на електробуси ще улесни този процес. На последната сесия на Общинския съвет беше предложено да ни бъдат прехвърлени и държавните имоти в Старозагорските минерални бани. Нашата идея е курортът да се превърне в “зелено” селище точно с такива електробуси” – каза Йордан Николов. Той не скри, че засега все още няма отзиви за абсолютната надеждност на този тип превозни средства, но технологията търпи бързо развитие.

От “SOR Libchavy”, които са производители и на три разновидности електробуси, уточниха, че цената им е около 400 хил. евро. Т.е. с парите само за контактна мрежа до “Зора” могат да се закупят 11 електробуса, чиято експлоатация е много евтина – консумират електроенергия на стойност само 10 лева на 100 километра (0,7 киловатчаса среден разход на километър). Пробегът им с едно зареждане е 180 км, но имат и опция за бързо дозареждане до 60% на батериите на крайна спирка само за 20 минути, ако това е необходимо.

Още по темата:
Подписват договора за пет нови съчленени автобуса за градския транспорт на Стара Загора
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн