Връчиха наградите от конкурса за детска рисунка по проект “Готови за училище”

STZAGORA.NET
*


В старозагорската Целодневна детска градина № 24 „Радост” днес бяха връчени наградите от регионалния кръг на конкурса за рисунка по проект „Готови за училище” 2014-2015 г. Дейностите по него се реализираха от сдружение „Свят без граници” с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива”, в сътрудничество със Световната банка.

Жури в състав Димо Генов – Художествена галерия Стара Загора, Гергана Пейчева – Дарик радио, Катя Димова – ТВ „Загора”, Милена Илиева – сдружение „Свят без граници” и Диляна Апостолова оцениха постъпилите рисунки в двете категории – 5- и 6-годишни. Първите две награди в двете възрастови групи продължават в националния кръг на конкурса. Резултатите от него ще бъдат обявени на 6 юли, а официалното награждаване е на 8 юли.

Първенец сред малките е представителят на ОДЗ №26 „Лилия” в с. Хрищени – Калчо Калчев. Негова подгласничка е Симона Миткова от същото учебно заведение. Награди за отлично представяне бяха връчени и на Джанер Стефанов – ЦДГ №24 „Радост” – Стара Загора, Златка Стоянова – ОДЗ „Детелина”, с. Оризово, както и на близнаците Елионора и Георги Деневи от ОДЗ „Детелина”, с. Дъбово.

Във втората възрастова група I място спечели представителката на ЦДГ №24 „Радост” Василка Атанасова. Нейна подгласничка е Силвия Иванова от ОДЗ „Детелина”, с. Дъбово. Допълнителни награди сред шестгодишните получиха: Никола Колев и Тинка Мирчева – ОДЗ №26 „Лилия”, с. Хрищени, Пепа Тотева – ЦДГ „Буратино”, с. Черна гора и Христо Диамандиев – ОДЗ „Славейче”, с. Ръжена.

В конкурса се включиха всички деца, участвали в проект „Готови за училище” 2014-2015 от обединените детски заведения в селата Хрищени, Дъбово, Черна гора, Оризово, Ръжена, както и от ЦДГ №24 „Радост” – Стара Загора.

На събитието присъстваха Иванка Сотирова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности” в Община Стара Загора, Пенка Чавдарова – началник отдел „Образование” в Общината, Илияна Аргирова от Регионалния инспекторат по образованието и Маргарита Абрашева от отдел „Закрила на детето”.

*
По време на церемонията бе отбелязано и приключването на проекта, който цели да обърне общественото внимание към важността на ранното детско образование, като средство за преодоляване на бедността, която се предава от поколение на поколение.

„Поводът да се съберем тук е прекрасен, защото преди една година СНЦ „Свят без граници“ успя да спечели проект, който подпомага развитието на децата и адаптацията им към учебните системи. Търси се възможност децата и семействата да бъдат убедени и ангажирани в интегрирането и приспособяването към условията на предучилищното образование“, каза по време на събитието зам.-кметът Иванка Сотирова.

На територията на област Стара Загора проект „Готови за училище 2014–2015 г.“ се изпълнява от Сдружение „Свят без граници” със съдействието на регионалния инспекторат по образование Стара Загора. С публична лотария се разпределиха следните програмни интервенции към всяка от участващите уязвими общности (населени места): безплатно образование, безплатно образование и ваучер за храна, или контролна група. Инициативата в Старозагорско ще се изпълнява в ЦДГ 24 „Радост” – Стара Загора; ЦДГ 55 „Незабравка” с. Хан Аспарухово; ОДЗ 26 „Лилия” с. Хрищени; ЦДГ „Славейче” с. Габарево; ОДЗ „Детелина” с. Дъбово; ЦДГ „Златна рибка” с. Зимница; ЦДГ „Ален мак” с. Ръжена; ОДЗ „Детелина” с. Оризово и ЦДГ „Буратино” с. Черна гора.

Проектът има за цел да осигури важна за формирането на държавни политики информация относно подходите за увеличаване на обхвата и посещаемостта в детските градини в България, както и да насърчи цялостното включване в ранния образователен процес на деца от семейства в неравностойно положение. Дейностите по него се реализират с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива”, в сътрудничество със Световната банка.

„От 1 юли работим и по инициатива и за подготовка на децата в предучилищна възраст от малцинствени групи. Така те ще имат равен старт в училище. Изпратили сме нужната документация за стартирането на услугата в Старозагорско до Министерството на труда и социалната политика. Очакваме отговор, за да бъдат организирани допълнителни групи по занимания, за да бъдат децата подготвени преди началото на новата учебна година“, допълни още ресорният заместник-кмет на Стара Загора.

През последните седем години България отбелязва напредък в областта на ранното детско образование. Налице е увеличение на посещаемостта в детските градини от 73% до 83,6%. Въпреки това само 40% от децата от най-уязвимите общности, особено от ромската общност, посещават детска градина. Смята се, че именно това са децата, за които ранното образование може да има животоопределящ ефект.
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн