Отбранителната политика на България и актуалните въпроси на световния ред обсъдиха старозагорци с експерти от столицата

STZAGORA.NET
*


*
Българската армия преминава в нов етап от своето развитие. След успешно приключилите структурни преобразувания на дневен ред сега е постепенната и дълбока модернизация на Въоръжените сили, според разработената „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“. Числеността на армията се дефинира в тесни граници – между 37 000 и 40 000 души, а бюджетът за отбрана – на 1,35% от Брутния вътрешен продукт на страната, като през 2024 г. той ще достигне до 2% от БВП. Това бе съобщено днес в Стара Загора в рамките на инициираното от Министерството на отбраната обществено обсъждане на актуални въпроси от отбранителната политика и цитираната програма на МОТо се проведе във Военния клуб, където старозагорци се срещнаха с д-р Соломон Паси – бивш външен министър на България, Бойко Станкушев – съветник на министъра на отбраната, полковник Пламен Монов – държавен експерт в дирекция „Отбранителна политика” на МО и Георги Кожухаров – главен експерт в същата дирекция.

“Влизането и излизането на танкове или други бойни машини на НАТО в и от България е въпрос на рутина. Нито министърът трябва да знае, нито това му е работата – да знае кой ден кой танк е влязъл или излязъл. Министърът е човек, който решава глобалната политика на МО и я предлага на правителството. В още по-голяма степен това важи за министър-председателя и президента. Това, че ще дойдат няколко американски танка в България смятам, че е изключително добре. И бих казал – колкото повече танка дойдат – толкова по-добре. Още повече, че американските танкове “Ейбрамс” са връх на съвременната технология и аз много се радвам, че ще има български военнослужещи, които вероятно ще започнат да се обучават да ги управляват” – така Соломон Паси коментира темата “танкове на НАТО в България”, която се дискутира активно през последните дни у нас. Той отбеляза и засилващата се консолидация на Запада, като конкретно посочи съвместната декларация между Генералния секретар на НАТО Столтенберг и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер по отношение на Русия.

Според Соломон Паси подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се бърза да бъде подписано до края на втория мандат на президента Обама, т.е. до 20.01.2017 г., защото “в американската демокрация нещата са така, че при смяна на президентите да се сменят и приоритетите и всичко, което е направено дотук, да започне да се прави отначало”.

Паси коментира в познатите рамки и темите за Крим, геополитическото значение на контрола върху бъдещите трансполюсни комуникации и проблемите с Ислямската държава.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн