Зеленогорски от трибуната на НС: Какво вдигане на тока при средни заплати в държавната енергетика между 3600 и 4300 лева! Енергетиката е станала отделна държава

STZAGORA.NET
*
Какво вдигане на цената на тока при средна работна заплата в държавната енергетика 3100 лева, това е недопустимо. Аз твърдя, че трябва да се оптимизират разходите, че е недопустимо средната заплата в БЕХ да е 4053 лева, че е недопустимо средната заплата в НЕК да е 3800 лева, в Булгаргаз – 3600 лева, в Булгартрансгаз – 3600 лева, в АЕЦ е 4300 лева.

Това каза от трибуната на парламента при изслушването на КЕВР Найден Зеленогорски – съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Той отбеляза, че всички от висшия мениджмънт в държавната енергетика получават повече от председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента и народен представител, като добави, че в държавната енергетика се плащат годишно 700 милиона лева разходи за трудови възнаграждения и съотносимите към тях плащания. Бих се надявал и министър-председателят, който каза, че никой в държавния сектор няма да получава повече от него, да погледне висшия мениджмънт на държавната енергетика и да слагаме ред, подчерта Зеленогорски.

Настояваме задълженията на НЕК от 3,7 милиарда лева да бъдат гледани не като жълта, а червена лампа – тук са и двата милиарда за АЕЦ „Белене“, и единият милиард за Цанков камък, и двата милиона за поливане на цветя, и огромните бюджети за реклама на АЕЦ „Козлодуй“, който, забележете, рекламира стоката си на монополист. Тук са и огромните спонсорски бюджети, и 20 милиона лева загуба на година на почивните станции в енергетиката, изброи Зеленогорски. Имам чувството, че в България има две държави – едната е държавната енергетика, категоричен бе той.

По думите му, Реформаторският блок не може да подкрепи увеличаването на цената на тока – нито за населението, нито за бизнеса. Смятаме, че е преждевременно и че ДКЕВР се нуждае от повече време, за да се усъвършенства този ценови модел, каза Зеленогорски. Той допълни, че РБ държи да види резултат от оптимизацията на разходите и да види резултатите от въвеждането на енергийната борса в България. В този смисъл едно удължаване с шест месеца според нас е абсолютно закономерно и нормално и аз бих се надявал колегите от изпълнителната власт, и специално министърът на енергетиката, да бъде малко по-активен по отношения на оптимизацията на разходите и контрола върху всичко, което се случва в държавната енергетика, категоричен бе Зеленогорски. Той подчерта, че очаква освен удължаване на срока, да има и редовни доклади през 30 дни на министър Петкова за предприетите мерки по орязване на разходите и контрол върху енергетиката.

Зеленогорски подчерта, че в момента, в който икономиката си е поела дъх и отбелязва ръст от 2% на БВП, има ръст на инвестициите с около три пъти, което е шанс на бизнеса да влезе в по-сериозна кондиция, не е здравословно да се вдига цената на тока. Настоявам на 30 юли министърът на енергетиката да ни докладва в парламента, какво са предприетите мерки и каква оптимизация на разходите е направена, подчерта той.

Призовавам да възложим на Сметната палата целенасочени одити на всички държавни предприятия и търговски дружества в енергетиката с над 50 % държавно или общинско участие, категоричен бе Зеленогорски и призова народните представители да постигнат политическо съгласие за ускоряване членството на България в Европейската енергийна борса.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн