Ген. Михо Михов: Живеем в условията на “Горещ мир”!

STZAGORA.NET
*
Председателят на парламентарната комисия по отбрана ще поиска среща с премиера Бойко Борисов за мерки относно въздушната отбрана на България

Моята теза винаги е била повече НАТО в България, чрез по-боеспособни съединения на българската армия, категоричен е ген. Михов
*
„Връщането в условията на „Студената война“ е невъзможно. Светът днес е много динамичен. Глобализацията не върви с очакваните темпове, виждаме, че има държави с нови граници, разделението на двуполюсен модел не може да се повтори. Бих казал, че по-скоро живеем в условията на „Горещ мир“. Това заяви в ефира на БНТ председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ПГ на АБВ генерал Михо Михов.

„Моята теза винаги е била повече НАТО в България, чрез по-боеспособни съединения на българската армия. Но явно, че с този бюджет на БА, ние не бихме били надежден партньор на Алианса и по линията на стратегията (Лисабонската стратегия бел.ред.) и решението в Уелс. Хората се притесняват, но това което четем за 250 танка и няколко стотици, може би, бойни машини на пехотата, аз не считам, че е съезмеримо със стратегически или оперативен размах. По-скоро това са тактически ходове, които преследват дипломатически или тактически противопоставяния в широкия Черноморски басейн и по- на север“, посочи ген. Михов.

„В днешните реалности обществото е много по-информирано и хората се интересуват и питат, имат национално самочувствие и усещането за суверенитет”, посочи още Михов. Според него въпросът с това ще бъдат ли настанявани части на НАТО в Източна Европа и в частност в България, е трябвало да бъде включен от Министерския съвет и Министерство на отбраната в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, и подложен на дебат, за да има яснота по темата.

Ген. Михов коментира и състоянието на въздушната ни отбрана като заяви, че опасността страната ни да загуби възможността да пази сама небето си, е съвсем реална. „Това за мен е голям срам! Със 100 годишна авиация, дала принос за световната авиация, да се обърнем за помощ за опазване на въздушното ни пространство,към нашите съюзници. В момента се водят разговори с полски представители (за поддръжка на нашите самолети бел.ред.), но не би следвало да зачеркваме и руската страна. Ние бихме удържали още няколко години охраната на въздушното ни пространство с налична бойна техника, но стартът, мандатът на министъра на отбраната от министъра на финансите трябва да се даде, за да започнат преговори и бих ги посъветвал: не изолирайте вида въоръжени сили, който страда най много. Не бих казал, че сухопътните войски и флотът нямат проблеми, но първият лош прецедент ще бъде, България да не може да реши въздушната си отбрана, на своята страна и на Алианса“, заяви Михов. По думите му предложението поляците или някой друг да поддържат нашите самолети е вариант, който обаче има своите недостатъци, тъй като не може да реши проблема дългосрочно. „Поляците са един добър вариант, но не бих казал, че той ще бъде дълготраен или вечен.

Заседаниета на правителството на 24 юни в отсъствието на министъра, според мен правилно е отложило решаването на това какъв да бъде типът самолети, за който да се даде мандат за преговори, но това е въпрос на дни. Аз като председател на Комисията по отбрана заявявам, че ако не бъде предприет такъв ход, ще поискам лична среща с премиера Бойко Борисов, за да изясним този въпрос“, посочи в заключение ген. Михов.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн