Кметът Живко Тодоров и Мартин Заимов от фонд JESSICA дадоха старт на реконструкцията на покрития плувен басейн в Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
Започва дългоочакваният ремонт и реконструкция на покрития плувен басейн в Стара Загора. Днес кметът Живко Тодоров, директорът на Регионалния фонд за градско развитие Мартин Заимов и на фирмата-изпълнител направиха първата копка. Очаква се обектът да бъде готов до месец ноември 2015 г. Одобреният инвестиционен кредит е за близо 2 млн. лв.

“Имаме прекрасен покрит плувен басейн, който обаче е в лошо състояние. Благодарение на фонд “Джесика” днес имаме възможност да поправим това, като реализираме поредния успешен проект за Стара Загора. Обновяването на басейна ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжката му, които прави Общината, ще бъде и изцяло в полза на децата, плувците и спортните клубове в града, които ще тренират в много по-добри условия. Ще се освободи ресурс, който ще можем да насочим към други спортни обекти” – каза пред събралите се медии и граждани кметът Живко Тодоров.

Покритият плувен басейн в Стара Загора е открит през 1972 г. и днес в него ежедневно тренират близо 600 деца на различна възраст.
*


*
“В шестте града, в които работим, от 25 проекта в момента имаме три спортни. Два от тях са в Стара Загора. Тук с помощта на JESSICA* бе направен и най-красивият пазар в България. Благодаря на кмета за успешното сътрудничество. Радваме се, че старозагорци ще имат хубав басейн. Разчитаме изпълнителят да го направи навреме и качествено, с всичките спортни характеристики, които трябва да има” – каза Мартин Заимов.

Представителят на фирмата-изпълнител “Рудин” ООД Димитър Желев, мениджър “Маркетинг и продажби”, уточни, че крайният срок за завършването на обекта е 20 ноември тази година.

Реконструкцията ще започне с демонтажни работи, трябва и да се разшири басейнът, за да отговаря на изискванията и да се провеждат в него национални състезания. Ще се направи нова система за циркулация на водата, за почистването и отоплението й, нова вентилация със смукателна и нагнетателна инсталация (с филтри и обезшумяване) и климатизация. Соларни панели по южната фасада на басейна ще подпомагат енергийно ефективното затопляне на водата. Встрани от басейна ще се изгради подземен компенсаторен резервоар с вместимост 100 куб.м, който ще поема водата от преливниците, за да бъдат сведени до минимум загубите на вода. “Надяваме се, когато започнем демонтажните работи, да няма изненади. Ако всичко върви така, както е заложено по проект, ще се опитаме да съкратим сроковете” – каза Димитър Желев.
*

*
Инж. Веска Узунова, директор на Дирекция “Строителство и инвестиции” в Община Стара Загора разказа, че ще бъдат подменени всички инсталации – водопровод, канализация, ел.инсталация, ще бъде направена нова тръбна разводка за отоплителната инсталация, ще има нови радиатори. Ще се извърши и укрепване на строителната конструкция, като се използват съвременни методи – поликарбонатни нишки, за да се приведе носимоспособността й в съответствие с нормите за сеизмична устойчивост. За тази цел ще бъдат направени и специфични метални връзки. Самият басейн ще бъде покрит с клинкерни плочки с модерен дизайн и в различни цветове. Ще се подменят тръбите за пълненето и изпразването му. Басейнът ще се сдобие с трибуни за зрители с 400 места, които ще са на две нива – на кота 0 и на козирката над басейна, където парапетът ще бъде подменен със стъклен, за да има видимост за зрителите. Най-напред ще се оправят всички компрометирани места по сградата, а след това ще бъде възложена и промяна на прилежащата инфраструктура.

*
JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчи инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA, предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.


#

социално споделяне

1 коментар on “Кметът Живко Тодоров и Мартин Заимов от фонд JESSICA дадоха старт на реконструкцията на покрития плувен басейн в Стара Загора”

  • Анонимен wrote on 19 юни, 2015, 7:03

    А коя е мацката,на която й държат чадъра?Може би е главният проектант!?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн