Регионалният исторически музей – Стара Загора участва в работна среща по проекта INSIDDE във Флоренция

STZAGORA.NET
*


*
На 12 юни 2015 г. се проведе ежегодната работна среща на партньорите по проект INSIDDE. Домакини на срещата бяха д-р Рафаела Фонтана и д-р Марко Баручи от Consiglio Nazionale delle Ricerche (Национален изследователски съвет), Флоренция, Италия.

В срещата участваха представители на координатора на проекта – компанията Treelogic, на Университета в Овиедо, Испания, на Техническия университет в Делфт, Холандия, на компанията 4DDynamics, Белгия, на Музея на изящните изкуства в Овиедо, Испания и на Регионален исторически музей – Стара Загора, България. Старозагорският музей беше представен от Живко Симитев и Ирина Йорданова от отдел „Работа с публики“.

По време на срещата партньорите от 4DDynamics презентираха прототипни 3D модели на четири антични керамични съда от фондовете на РИМ-Стара Загора. Предстои тяхното комбиниране с терахерцови изображения, получени от работата върху артефактите с графенов скенер в Университета в Овиедо. Получените триизмерни модели ще бъдат качени в европейската мрежа за споделяне на културно наследство Europeana и ще бъдат използвани за разработването на мобилно приложение, насочено към обогатяване преживяването на посетителите в музеите и галериите.

Основна част от проекта е и изследването на живописните слоеве и пигментите на картини, предоставени от Музея на изящните изкуства в Овиедо, Испания.

Проект INSIDDE ще бъде финализиран в началото на 2016 г.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн