Регионалните академични центрове на Сливен и Стара Загора организираха първата си съвместна конференция

STZAGORA.NET
*


*
Регионалните академични центрове на Сливен и Стара Загора организираха съвместна конференция на тема “Култура, музеи и регионално развитие на Сливенски, Старозагорски и Ямболски региони”. Конференцията се проведе в зала “Май” на община Сливен с подкрепата и с участието на кмета общината Кольо Милев. В конференцията взе участие Веска Вълчева, зам.-областен управител на Сливен.

Чл.-кор. проф. Димитър Димитров, координатор на Националната академична мрежа, откри форума и го представи като първа обединена проява на два академични центъра, което трябва да бъде пример за общи прояви и обединяване на ресурси за съвместни проекти между различни региони на страната.

На конференцията бяха представени музеи и други културни институции от трите области и възможността за обединяване на техния потенциал и представянето му в общ културен продукт. Затова ще помогне и разработване на общ проект, с подкрепата на институти на БАН, за който вече има предварителна готовност.

Николай Сираков, директор на РИМ – Сливен, представи културно-историческото наследство и предпоставките за развитието на туризма в Сливенско, а Христо Христов, директор на Етнографско-археологическия музей Елхово представи уникални артефакти от колекцията на музея.
*

*
Старозагорските културни институции и техния потенциал бяха представени от проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора и доц. д-р Евгения Иванова, зав. отдел “Етнография” в РИМ – Стара Загора. Доц. д-р Алексей Стоев, ръководител на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН в Стара Загора, представи темата “Безписменото културно наследство: скално изсечени паметници по българските земи и тяхната социализация”, с акцент на мегалита в Бузовград. Олег Стоилов представи Фестивала на виното и културното наследство “Августиада” като добър пример за интегриран продукт, базиран на културно-историческото наследство на Стара Загора.

Докладът “Музеите и наследството в 21 в. Югоизточна България – потенциал, реалност и възможности” на проф.дн Диана Гергова от Национален археологически институт и музей при БАН очерта платформата на бъдещото сътрудничество. Доц д-р Валя Райчева от Института за етнология и фолкристика с етнографски музей при БАН представи добри практики от Латвия и Словения под надслов “Музеят – между образованието, развлечението и социалната активност”.

Доц. д-р Санка Гатева от Институт по електроника при БАН отбеляза 2015 г. като годината на светлината с темите “Светлината в изкуството и културата” и “Великите български открития и светлината”, а акад. Евгени Головински от БАН представи нобеловите лауреати в химико-фармацефтичната промишленост и българския принос в тази област.

Както винаги атрактивно, проф. Гарабед Минасян представи темата “Българската икономика в криза: Колко още?”, която предизвика оживена дискусия.

Модератор на събитието беше проф. Перър Петров, координатор на Регионалния академичен център в Сливен.
#gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн