Ева Паунова: Планът Юнкер скоро ще бъде в действие

STZAGORA.NET
*
“Съвсем скоро ще имаме достъп до финансирането по плана “Юнкер”, който ще осигури така необходимите инвестиции за българския и европейския бизнес.” – Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод споразумението по Европейския инвестиционен план, постигнато след продължителни преговори от Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент на 28 май 2015г.

“Значимостта на това споразумение е безспорно голяма както за икономиката на Европа, така за развитието на България” – заяви евродепутатът. Финансирането от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на Плана “Юнкер”, е в допълнение на 32-та млрд. лева, които България може да усвои от бюджета на ЕС до 2020 г.

Националните проекти са насочени основно в областта на енергетиката, физическата инфраструктура, образованието и иновациите. Фондът ще се фокусира върху стимулиране на частните инвестиции в проекти, като ще осигурява подкрепа под формата на широка гама финансови продукти, включително капиталови инструменти, дългови инструменти или гаранции, за да може да се адресират по възможно най-добрия начин нуждите на конкретния проект.

Финансирането по плана “Юнкер” стои в центъра на усилията за икономическо възстановяване и ще даде тласък на създаването на нови работни места и борбата с безработицата. “В момента имаме нужда от качествени проекти в частния сектор, които могат да привлекат значителни инвестиции благодарение на техническата и експертна помощ по плана “Юнкер”. Това съдействие при структурирането на проектите ще помогне на българския бизнес да се възползва от възможностите, които ни предоставя ЕС” – коментира Паунова.

Фондът вече е одобрен от държавите членки, както и в ресорните комисии на Европейския парламент. Остават още две гласувания – вотът на финансовите министри на 19 юни и на евродепутатите в пленарна зала на 24 юни. Въпреки че законодателството още не е окончателно прието, партньорът в проекта – Европейската инвестиционна банка, получи зелена светлина вече да финансира проекти, които отговарят на определени от нея критерии и които впоследствие да бъдат включени в гаранционното покритие на фонда. Към момента всички постъпили запитвания за реализиране на инвестиционни проекти по инициативата сe насочват и за консултиране и с екипа на ЕИБ.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн