Наша изложба в Националния исторически музей – „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“

STZAGORA.NET
*


*
На 22 май 2015 г. в Националния археологически институт с музей при БАН бяха открити две атрактивни и тематично обвързани изложби – „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ и „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“. Изложбите бяха открити от Вежди Рашидов, Министър на културата на Република България, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България, д-р Франсоаз Готие, директор на Департамент за етруска, римска и гръцка античност в Лувъра, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националншя археологически институт с музей при БАН и д-р Ангел Динев, директор на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Гостуващата изложба от Лувъра е организирана под патронажа на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов и посланика на Република Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Тя представя едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра – съкровището от Боскореале и богатството и изтънчения вкус на римските аристократи около началото на новата ера.
*



*
Изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“ е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора. Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл.Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до Стара Загора.

В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение.

Предпазно и нападателно въоръжение, сред което рядък бронзов-шлем маска, подчертава принадлежността на собствениците към местната военна аристокрация. Откритите златни накити и нагръдници в гробове на мъж и жена и златните венци потвърждават техния висок обществен статус. Луксозни предмети, внесени както от Изтока, така и от Италия, части от мебелировка, подобна на тази в областта Кампания, сред която изискан канделабър с изображение на херма, с две младежки лица, съдове за парфюми и балсами отразяват техния изискан начин на живот и лукса, с който са били заобиколени.

Инструменти на труда свидетелстват за основните занимания на мъжете и жените, живели във вилата, като за първи път са изложени на едно място любопитни и разнообразни предмети. Оброчните плочки на Тракийския конник, открити до жилищната част ма комплекса и могилния некропол на вилата, разкриват тракийските корени на неговите обитатели.

Група сребърни чаши тип Боскореале и изключително редки стъклени съдове, открити край Стара Загора, допълват представата за богатия градски бит на местната тракийска аристокрация, съпоставим с този на римските първенци в Италия.

Изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ ще гостува в Националния археологически музей до 23 август 2015 г., а „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“ може да бъде видяна в НАИМ при БАН до 10 септември 2015 г.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн