Сто бели гълъба и буквите от българската азбука полетяха в небето на Стара Загора на 24 май

STZAGORA.NET
*


*
Под звуците на „Питат ли ме дей зората“ 100 бели гълъба полетяха днес, 24 май, в небето заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони, освободени от ръцете на малките „Траянци“.

„Върви, народе възродени“ и химнът на Република България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, която тази година празнува 90-годишен юбилей, дадоха начало на общоградското тържество в областния град. Хиляди граждани в празнично настроение, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на Стара Загора.
*




*
Националният флаг, знамената на Стара Загора и ЕС бяха издигнати от носителите на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, с които в навечерието на празника бяха удостоени поетът Таньо Клисуров, трупата на Държавен куклен театър – Стара Загора с директор Дарин Петков, ЦДГ № 25 с директор Татяна Мирчева, Господин Балъкчиев – директор на ОУ „Кирил Христов” и Теодора Кючукова – ученичка в 12 клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”.
*

*
В тържественото си слово кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подчерта, че „придобиването на българския език е събитие, уникално по своя характер.“ „24-ти май не е поредната дата, която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура“ – каза кметът. Той призова да се гордеем със своята история, с това, което сме дали на света, и с това, което ще бъдем.
*


*
„Искам специално да поздравя всички учители, които неуморно се трудят писмеността, културата на България да е жива, да я има и да се предава на бъдещите поколения! Нека да не скланяме никога глава и продължаваме да гледаме напред към едно по-добро бъдеще. Благодаря ви, честит празник! – каза още Живко Тодоров.

Празничното шествие начело с кмета, председателя на Общинския съвет Емил Христов, народни представители, общински съветници, областния управител Георги Ранов, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, представители на общинската администрация, културни институти, обществени организации и гости на града, беше поведено от националното знаме, флаговете на ЕС и Стара Загора и портрета на Светите братя Кирил и Методий, носени от учениците от гимназията с преподаване на чужди езици „Р.Ролан“.
*







*
След шествието празникът продължи с изяви на малките таланти на Стара Загора. От 11.30 часа на открито на площада пред Общината се изявяват вокална студия „Розов свят“, „Звездопад“ с ръководител Мариана Димитрова, „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова, школата по латиноамерикански танци и елегантните мажоретки с ръководител Цвета Владева към „Център за наука, култура и изкуство“.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн