Прабългарското златно съкровище от Над Сент Миклош дойде в Стара Загора, изложбата е в Регионалния исторически музей

STZAGORA.NET
*


*
Регионалният исторически музей в Стара Загора представи днес пред старозагорската общественост очакваната с голям интерес изложба „Съкровищата на българските ханове” – копие на съкровището от Над Сент Миклош, открито преди 210 години от български градинари. Ювелирните златни предмети в него категорично потвърждават тезата, че предците ни са имали високоорганизирана държава с изключително висока културна надстройка, каза в словото си при откриването на изложбата директорът на РИМ д-р Ангел Динев (на първата снимка), като благодари на Националния исторически музей и специално на директора му проф.д-р Божидар Димитров за осъщественото гостуване в Стара Загора на прабългарското злато.

“Изложбата представя изключително високата материална и духовна култура, която са притежавали първите български владетели. Тя дава доказателство, че прабългарите не са били един варварски, военнолюбив конен народ, както се представят в множество извори от Средновековието. Напротив, освен високи военни традиции и добродетели те са развили и изящно изкуство, част от което виждаме днес тук” – каза д-р Динев.

Изложбата ще остане в Регионалния исторически музей в Стара Загора до месец септември. Очаква се тя да привлече вниманието на старозагорци по време на 11-тата поред Европейска нощ на музеите тази събота (16 май).

За изложбата говори и проф.д-р Цветана Кьосева, зам.-директор на Националния исторически музей (вляво на първата снимка). Тя отбеляза, че повече досега са познати тракийските златни съкровища, докато прабългарските са само две – това от Над Сент Миклош и другото известно – от Малая Перешчепина, Украйна (недалеч от Полтава). Последните изследвания на надписите по представеното днес съкровище от български изследователи сочат с висока степен на вероятност, че то е принадлежало на основателя на българската държава хан Аспарух, за което свидетелства и едно от изображенията на кана №2.

От името на Община Стара Загора поздравления към организаторите на изложбата отправи г-жа Диана Атанасова, началник-отдел “Култура и туризъм”.

* * *
История на откриването на съкровището:

На 3 юли 1799 г. край банатското село Над Сент Миклош (тогава в границите на Австрийската империя, днес в Румъния) братята Христо и Кирил Наковиго намират съкровището при изкопни работи. След това го подаряват на австрийския император Йосиф II.

Днес то се съхранява в Kunsthistorisches Museum във Виена (Музея за история на изкуството) и е анотирано като българско съкровище от Над Сент Миклош. През миналия век на България е подарено точно копие на съкровището, което се съхранява в НИМ – София. То съдържа 23 съда с различна форма и предназначение, с общо тегло 9 килограма и 945 грама злато от 18 до 22,5 карата. Великолепната украса на съдовете, разнообразието на формите и специфичните сцени го определят като събирателно, обобщаващо три художествени концепции – предноазиатска (ирано-сасанидска), ранновизантийска и азиатско-тюркска. Съкровището се датира през периода VІІІ–ІХ век.








#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн