Кметът Живко Тодоров представи новата модерна сепарираща инсталация за битовите отпадъци на Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
Стара Загора вече е една от малкото общини в България, които оползотворяват голяма част от отпадъците и така намалява количеството, което се депонира. Годишно ще се сепарират около 52 000 тона битови отпадъци, което ще позволи хартия, метали, пластмаса и стъкло от домакинствата да се рециклират и употребяват повторно. Около 100-120 тона битови отпадъци на ден се генерират в общината.

„Нашият стремеж е заедно с консорциума, който изгради инсталацията, да направим така, че минимално количество да отива на депото за отпадъци. Имаме пълен контрол чрез наши представители тук. Теглят се камионите, които влизат и които излизат, за да се изчисли реално оползотвореното“ – каза днес при представянето на сепариращата инсталация пред журналисти кметът Живко Тодоров.

Сепарираща инсталация е изградена от ДЗЗД „Консорциум Екологичен център – Стара Загора“, Пловдив, избран чрез процедура за обществени поръчки. Договорът с консорциума е за предварително третиране и предаването на сепарираните отпадъци за последващо оползотворяване на съответните предприятия, лицензирани за такава дейност. Сепариращата инсталация, която е една от най-модерните в страната, отсортира минимум 30% отпадъци за последващо оползотворяване от общото количество. Очакванията са този процент да достигне до 50 на сто. Останалите след сепариране отпадъци се транспортират до общинското депо за неопасни отпадъци в местността „Мандра баир“. След завършването на Регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора в края на годината, те ще бъдат извозвани там.

Община Стара Загора ще заплаща на изпълнителя за тон сепариран отпадък, който не е предназначен за депониране. „Средствата, които ще изразходваме за сепариране са по-малко, отколкото за депониране. От една страна ще пазим околната среда, защото ще изхвърляме по-малко, а от друга – ще пестим средства, тъй като за депониране се заплащат над 80 лв./тон, а тон сортиран отпадък излиза около 58 лв.“ – каза още кметът.

Инсталацията включва зони – за приемане на отпадъците и автомобилна везна, за разтоварване на постъпващите отпадъци, за осъществяване на дейността по предварително третиране на отпадъците и складова зона. От приемната зона, чрез транспортьори, материалите достигат до хоризонтален лентов транспортьор за сепариране, разположен в кабина за сепариране, където се извършва основната дейност. Помещението е затворено, с естествено и изкуствено осветление и климатизация. От двете страни на преминаващия транспортьор за сепариране са обособени работни места за ръчно отделяне и разделяне по видове на оползотворимите отпадъци. Отделените суровини се събират в клетки според вида им, след което се отвеждат до хидравлична преса за балиране, а балите се транспортират до зоната за съхранение, където престояват до извозването им към преработващите фирми.

В Екологичния център са открити 50 работни места, предстои да станат 60, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

От общия поток смесени отпадъци в резултат на сепарирането се отделят хартия, велпапе, PVC-бутилки, пластмаса, алуминий, желязо и стъкло. Важен резултат от дейността на сепариращата инсталация е намаляването на заплащаните отчисления за обезвреждане на отпадъците на депа, както и оползотворяването на редица суровини от потока битови отпадъци.

Кантар мери на входа количеството на внасяните за сепариране отпадъци


На това място отпадъците се изсипват от докаралите ги камиони, след което челен товарач ги подава към гумено-транспортна лента, която ги внася в залата за ръчно сепариране (снимки от залата - в началото на публикацията)


От дългата зала за сепариране (на второ ниво) видовете отпадъци се пускат през дупки в пода в съответната клетка, откъдето се извозват за балиране


Балировъчната машина "DISAN"


Готовите бали със сепарирани вторични суровини се складират в очакване на транспорт към рециклиращи заводи


#

социални мрежи

1 коментар on “Кметът Живко Тодоров представи новата модерна сепарираща инсталация за битовите отпадъци на Стара Загора”

  • Анонимен wrote on 7 май, 2015, 17:42

    Bravo St.Zagora


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн