Георги Първанов: На местния вот няма да подкрепим кандидати, чиито партии на национално ниво имат враждебно отношение към АБВ

STZAGORA.NET
*

*
АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия – като алтернатива за възраждане на България. Ние трябва да формулираме и да отстояваме нови, качествени политики. Не можем повече да се задоволяваме с ролята на социален коректив. За шест месеца с участието си в изпълнителната власт показахме, че можем да постигаме резултати и да работим за реформиране на сектори, които чакат своите решения с десетилетия. Това заяви пред делегатите на националната конференция на партията преизбраният за председател на ПП АБВ и президент на Р България (2002-2012) Георги Първанов, според когото Алтернатива за българско възраждане ще постави няколко ясни приоритета пред партньорите си в управлението. Сред тях са реализация на предложенията за социална и пенсионна реформа. Извършването на анализ (партията ще изготви и собствен) на състоянието и мерките, които трябва да се предприемат за възраждане на енергийния сектор. Не на последно място АБВ ще следи и за начина, по който бива реализирано одобрението за теглене на нов външен дълг така, че средствата да се изразходват максимално стриктно и по конкретни разходни пера, от които държавата има реална нужда.

Георги Първанов коментира и тезите, че като лява партия АБВ задължително трябва да напусне правителството заради факта, че по същината си то е дясно и провежда и политики, които не са в полза на България. „Лимитът на възможните управленски и политически компромиси, които АБВ може да направи за участието си в управлението, се изчерпва. Грешат тези, които си мислят, че в АБВ сме от лесните, от гарантирано съгласните. И ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено да си съберем папките и да напуснем управлението. Но дефектите са в други сектори и затова аз твърдя, че е по-логично ние да поискаме ремонт на кабинета, на слабите му страни. Ние имаме един критерий и това са поетите пред избирателите ангажименти. Защо да бъде махнат най-успешният министър в държавата, който е направил толкова много за социалната политика в България, а да бъде оставен слабият министър на отбраната, вредният на външните работи, да се примирим с очевидната безпомощност в енергетиката. Някои това чакат. По-силното е ние да се опитаме, ако има министри, а то очевидно има, чиито действия влизат в разрез с националния интерес, да не мълчим, а да постигнем тяхното отстраняване“, посочи той.

Трябва да работим и за утвърждаване на България на международен план. От фактор на Балканите и в Европа, държавата ни се превърна в периферия, посочи още Първанов. По думите му, страната ни трябва да работи за повторното завоюване на позициите си на сцената на енергийната дипломация, както и да запази правото си на специфична позиция в отношението си към Русия. В тази връзка Георги Първанов заяви, че би било удачно в България да се инициира референдум, който да покаже отношението на сънародниците ни към подкрепата ни за санкциите срещу руската държава.

В заключение Георги Първанов обърна внимание на предстоящите местни избори. Според него АБВ е отворена за преговори за коалиционно партньорство. Тези взаимоотношения обаче трябва да бъдат на равнопоставен принцип. Само така, играждайки една стабилна лявоцентриска коалиция, можем да постигнем добри резултати не само на местните, а и на президентските и бъдещите парламентарни избори, посочи той и категорично заяви, че по време на местния вот АБВ няма да подкрепи кандидати, чиито партии на национално ниво имат враждебно отношение към Алтернатива за българско възраждане.
# gerb

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн