В юбилейната си 20-та година Тракийският университет ще приеме 1649 нови студенти

STZAGORA.NET
*
Честването на годишнината ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев
*

*
Тракийският университет в Стара Загора, в който 670 преподаватели обучават над 7500 студенти, скоро ще навърши 20 години от създаването си. Честванията на годишнината и свързаните с тях прояви ще преминат под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Очаква се той да бъде гост на тържеството по случай юбилея на 20 май в залата на Операта, съобщи изпълняващият длъжността ректор проф.д-р Иван Въшин. Той разказа и за тазгодишната кандидатстудентска кампания на университета.

Утре, събота, 25 април, е последната дата на предварителните изпити по редица специалности. Те ще се проведат на територията на Студентския град и във факултета “Техника и технологии” – Ямбол. Досега на предварителни изпити над хиляда пъти са се явили общо 800 кандидат-студенти.

Най-много са си опитали силите на изпита по биология – 207 човека. Тази година за пръв път са въведени предварителни изпити и за специалността “Медицина”. На Биология по тест са се явили 261-ма, на изпита по Езикова култура, която също е входна врата за редица специалности – 202-ма и т.н.

Подадената от Тракийския университет държавна заявка за прием на нови студенти е почти колкото миналогодишната, която бе изпълнена изцяло. Сега са 1649 места, с 44-ма по-малко от 2014-та година.

Новият прием вече обявен в специално издадения за целта кандидат-студентски справочник на ТрУ. Документите се приемат от 8-ми до 27-ми юни. Това става както в Тракийския университет, така и във всички бюра в областните центрове в страната. Първият изпит е на 29 юни – по Биология, вторият е на 30 юни – тест по Биология, и т.н. Първото класиране ще излезе на 15 юли.

Показаните резултати на предварителните изпити са добри, слабите оценки са много малко, съобщи проф.Въшин. Другата новина е, че за новата учебна година Педагогическият факултет предлага нова специалност – Информационни технологии. Курсът ще е от 30 студенти всяка година, с общ капацитет 120 места за 4-годишния цикъл на обучение. Желаещите ще могат да продължат обучението си и с магистърска програма по информатика.

Тракийският университет е започнал и подготовка за участие в проект за 4-5 милиона лева по Оперативна програма “Региони в растеж” за пребазирането на централната библиотека, която ще прерасне в Академичен информационен център, и довършването на 12-ти и 13-ти учебен корпус на територията на Студентския град, които са в строеж вече над 40 години (от 1974-та). Заради това, че сградите са стари, е започнало препроектирането им, което ще продължи месец-месец и половина. За 12-ти и 13-ти учебен корпус университетът има готовност и дори разрешително за строеж от Общината, което е взето преди 5 години, но не е имало възможност да се работи по него. “Сега ни се удава тази възможност – с активното съдействие на г-н кмета Живко Тодоров” – каза проф. Въшин.

За свързаните с предстоящото честване на 20-годишнината на Тракийския университет прояви информира главният секретар на университета доц.д-р Таня Танева:

“Основният фокус в нашите чествания ще бъдат две събития – каза тя. – Първото е юбилейна международна научна конференция “20 години Тракийски университет” на 19 и 20 май, със 7 тематични направления, 26 научни секции и 500 вече регистрирани участници, с широко международно присъствие. Всички 9 структурни звена организират свои секции в рамките на тази международна конференция. Второто и основно събитие е тържествената церемония, която ще се състои в Държавна опера – Стара Загора, на 20 май от 16.00 часа. След като представим накратко историята на университета, ректорът ще награди за принос в създаването, развитието и възхода на университета негови създатели, заслужили преподаватели и представители на обществеността. Организираме и множество други мероприятия със спортен и художествено-творчески характер, междууниверситетски турнири вече започнаха и текат, студентите организират юбилейно общо събрание на студентските съвети в Стара Загора под надслова “20 години Тракийски университет”, като заедно с Община Стара Загора общоградският крос ще мине под това мото.”

Тракийският университет е получил тези дни допълнителен транш от 1 милион и 50 хиляди лева към финансовия бонус, с който държавната субсидия за рейтинг и подобряване на обучението достига 2 милиона и 248 хиляди лева. Бонусът за рейтинг ще бъде разпределен между Ветеринарно-медицинския, Аграрния, Медицинския и други факултети, колежи и филиали на университета. С него общият бюджет на учебното заведения за 2015 година нараства до 28 милиона лева. Една трета от тях са собствени приходи.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн