Граждански клуб ЛИПА прати писмо за съдействие до кмета Живко Тодоров за завършване на проекта за Стария чинар в Стара Загора

STZAGORA.NET
*

Старият чинар сега…
…и преди:

*
Председателят на Граждански клуб ЛИПА в Стара Загора Олег Стоилов (председател на ТПП) изпрати писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, с което търси съдействието на Общината относно реализацията на проекта на клуб ЛИПА за укрепване, възстановяване и социализиране на Стария чинар – 700-годишното дърво в североизточните покрайнини на града. В писмото до кмета се казва следното:

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН ТОДОРОВ,

Притеснени от лошото състояние, в което се намираше Старият чинар – най-старото, над 700-годишно дърво в община Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА го пое като своя кауза и разработи Проект за укрепване, възстановяване и социализиране на Стария чинар, превръщането му в любимо място за отдих на старозагорци, в туристическа атракция и в един от символите на нашия град. Подкрепяни от много организации, фирми, експерти и граждани на Стара Загора, започнахме дейности за реализация на идеята.

На 31 октомври 2012 г., на импровизираната пресконференция по време на проведено мащабно почистване на пространството около Стария чинар обявихме пред гражданите на Стара Загора нашите намерения, а така също оповестихме техническо задание, изработено от група архитекти, за разработване на цялостен проект. На тази обява се отзоваха много специалисти от различни сектори, имащи отношение към проекта, които изказаха експертни мнения и направиха предложения за укрепване, възстановяване и социализиране на тази старозагорска забележителност.

С писмо Изх.No: 012-И/27.11.2012 г. Ви информирахме за проекта, предоставихме Ви заданието и поискахме от Община Стара Загора да издаде необходимите документи за неговата реализация.

За съжаление, поради невлязъл в сила устройствен план на района, в който се намира Старият чинар, не можахме да получим необходимите документи за реализиране на проекта. Но поради реалния риск от безвъзвратна загуба на чинара и от необходимите, според специалистите, неотложни мерки за неговото укрепване и съхраняване, ние взехме решение за стартиране изпълнението на проекта, като се съобразяваме с нормативните изисквания. Идеята беше, когато стане възможно, да се узаконят всички реализирани дейности и проектът да бъде завършен.

Първо укрепихме дървото по предписание от дендролози със специална метална конструкция с дъбови подложки, доставени от Родопите, на които се опират клоните, за да се избегне отрицателният ефект от подпирането с метал, извършено преди 40 години.

По наша инициатива и с наше съдействие, съвместно с ОДМВР и община Стара Загора беше разработена Работна карта за превенция на противообществените и вандалски прояви в района на Стария чинар.

Започнахме оформянето на място за отдих, като обособихме място за огън, за да спрем безразборното палене на огън (дори и в корубата на Стария чинар!), което е сериозен риск от възникване на пожар и от унищожаване на вековното дърво.

За завършването на проекта е необходимо изграждане на дървената част на мястото на отдих, каменна облицовка на основата, облицоване на мястото, обособено за палене на огън, поставяне на пейки и ландшафтно оформление на пространството около дървото.

Следващият етап е монтиране на осветление и видеонаблюдение.

Въпреки че проектът все още е незавършен, вече има реални и разностранни ползи от реализираното до момента:

* Укрепването на Стария чинар намали съществено риска от поражения върху него от вятър и снегово натоварване;
* Обособяването на място за палене на огън доведе до преустановяване на безразборното палене и минимизира риска от пожар;
* Районът се изчисти от наркомани и рязко намаляха вандалските прояви;
* Много старозагорци и гости на града ни откриха и преоткриха Стария чинар;
* Организираните от клуба ни, в партньорство с различни организации, вече няколко сбирки под Стария чинар с групи ученици, с провеждането на тематични екобеседи и викторини, предизвиква върху тях впечатляващо положително зареждащо въздействие.

Убедени сме, че след завършване на проекта Старият чинар наистина ще стане любимо място за кратковременен отдих на старозагорци и гости на града ни и един от неговите символи.

Проектът се реализира в полза на обществеността и идеята ни е това, което бъде изградено, да бъде дарено на Община Стара Загора.

Не бихме могли да завършим реализацията на този проект в съответствие с нормативните изисквания, ако Община Стара Загора като собственик на терена не ни окаже съдействие, не проведе необходимите административни процедури и не издаде разрешение за реализация на предстоящите дейности – изграждане и поставяне на дървена беседка с каменна облицовка на основата, облицоване на мястото обособено за палене на огън, поставяне на пейки и ландшафтно оформление на пространството около дървото.

Молим Ви за вашето съдействие за издаване на надлежно разрешение за финализиране на проекта.

В случай, че е необходимо за уреждане на административните формалности, ние сме готови да дарим веднага на Община Стара Загора направеното до момента, както и да поемем ангажимент да завършим и финализираме проекта.

* * *
Към писмото от Граждански клуб “ЛИПА” прилагат три документа:
1. Схема на проекта с конструкцията за укрепване на дървото.
2. Информация за проекта със снимки от състоянието и от събития около Стария чинар.
3. Копия от кореспонденция по темата.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн