БАН и Регионалният академичен център набират предложения за “Научните чудеса на България”

STZAGORA.NET
*

В класацията участва и първият български самолет “Експрес” (Йорданов-1, на името на създателя си Асен Йорданов)
*
Регионалният академичен център (РАЦ) – Стара Загора напомня жителите на областта за националната кампания „Научните чудеса на България“, която БАН организира съвместно с вестник “Стандарт“. Целта е да се популяризират научните постижения и научният потенциал на България, както и да се подпомогнат младите откриватели в страната и да се даде актуална гласност на великите открития, направени от българи, от хора с български корени или родени в България.

Организаторите благодарят на всички, които изпратиха предложенията си в двете категории – „Научни чудеса“ и „Млад откривател“.
Сайтът http://www.nauchnichudesa.com може да наберете директно или да влезете чрез интернет страницата на БАН www.bas.bg, където вдясно има банер с логото на кампанията.

Материалите се подават директно в сайта, в рубриката “Предложения“, като може да изпратите снимка до 3 MB и текст до 600 знака. В прикложението ще намерите инструкция за подаване на предложенията и гласуването.

В страната стартират серия дискусии, организирани от 14-те Регионални академични центрове (РАЦ), които ще приключат до 24 май. Ще бъдат представени предложенията, дадени от съответния РАЦ, свързани с приноса на български учени за икономиката, науката и образованието в региона.

В началото на м. юни в Българската академия на науките ще се проведе дискусия, където ще бъдат представени постъпилите предложения от цялата страна и кампанията ще продължи с гласуване.

Победителите ще бъдат обявени на специална церемония в края на годината.

Предложения ще се приемат до 24 май 2015 г. на електронния адрес на кампанията: http://www.nauchnichudesa.com

Може да разпространявате тази информация, като ползвате логото на кампанията, копирате електронния адрес на сайта и в социалните мрежи, сред колеги, партньори и приятели.

* * *
ОТНОСНО ИНИЦИАТИВАТА:

Кампанията “Научните чудеса на България” е продиктувана от желанието на БАН, съвместно с в.“Стандарт“, да се реализират разработените от Академията “Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България” за следващите 25 – 30 години.

Ние няма да можем да възвърнем традициите ни в индустрията, селското стопанство, транспорта, комуникациите и високите технологии, ако не подпомогнем създаването на иновации и тяхното реализиране в продукти с висока добавена стойност.

В кампанията “Научните чудеса на България” ще се включат и 14-те академични центрове на БАН, създадени в градовете с академични общности и иновативни фирми.

Правим го, защото с тази инициатива ние искаме:

* да напомним кои са великите български открития;
* да представим новите идеи и разработки;
* да инициираме талантливите млади хора;
* да подпомогнем реализацията на интересни идеи, като привлечем спонсори и предприемчиви индустриалци.

Акад. Стефан ВОДЕНИЧАРОВ,
председател на БАН
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн