Откриваме Европейското първенство по Ушу в Стара Загора с грандиозен спектакъл на Античния форум

STZAGORA.NET
*
Стара Загора е на прага на откриването на 16 май на Европейско първенство по традиционно Ушу и съпътстващия го първи шампионат по Винг Чун. Участието си вече са заявили 700 състезатели, треньори и членове на щабовете на отборите-участници, съобщи днес пред медиите членът на Изпълнителния съвет на Европейската федерация по Ушу Маноил Манев, който е и председател на Инициативния комитет за провеждане на първенството.

“Това е голям успех и признание за Стара Загора като модерен европейски град. Провеждането на европейско първенство извън столицата София вече само по себе си е събитие. Дължим го на твърдо заявената подкрепа от страна на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров, които оказват организационна и финансова помощ, за да се състои това голямо спортно събитие” – не скри задоволството си Маноил Манев.

Европейското първенство по Ушу ще се проведе в новата зала “Иван Вазов” от 16 до 22 май. “Подгряващият” първи шампионат на Стария континент по Винг Чун започва малко по-рано – на 13 май.

*
Евротурнирът по Ушу е едно от трите големи спортни събития в Стара Загора тази пролет – припомни зам.-кметът Иванка Сотирова. Преди него, на 6 май, на стадион “Берое” се открива УЕФА Европейското първенство по футбол за юноши, а Европейското отборно първенство по лека атлетика – Втора лига, е на 21 и 22 юни.

Отборите-участници от 30-те страни, членове на Международната Ушу федерация, ще бъдат настанени в 5 хотела в центъра на Стара Загора. За пръв път състезателната програма е нагласена така, че да приключва всеки ден в 16.00 часа, за да остава време на участниците в шампионата за културни прояви (в залата след този час ще се прожектират китайски филми), а и за разходка и запознаване с града. Очаква се старозагорските хотелиери и ресторантьори да попълнят бюджетите си с не по-малко от 1 милион лева от няколкодневното пребиваване тук на гостите на града.

Откриването на Европейския шампионат ще стане на 17 май с грандиозен спектакъл на Античния форум с участието на 25 гайдари на подхода към него, както и на БагаТур, които ще демонстрират прабългарски бойни техники (мотото на шампионата е “Най-старият спорт – в най-стария град”). Със спектакъла си “България през вековете” ще се представи и ансамбъл “Българе”. Ще има и специфични Ушу-демонстрации. Преди вечерта на откриването, преди обед на 17 май демонстрации ще направят трима или четирима от най-големите майстори на Ушу в света – китайците Chen Huashun (Чен Хуашун), Huang Nianyi (Хуанг Найаний), Wu Guojian (Ву Гуожиан) и Wu Yanan (Ву Янан).

На откриването ще присъства вицепрезидентът на Международния олимпийски комитет Ю Цзайцин (Китай), който е и президент на Световната федерация по Ушу. Тук ще е и президентът на Китайската асоциация по Ушу Гао Хиауджун (Gao Xiaojun). Очакват се и високопоставени български гости – министърът на спорта Красен Кралев и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Българското участие в Европейския шампионат по Ушу е от над 60 души, 22-ма от които са от Стара Загора.

Община Стара Загора подкрепя провеждането на първенството финансово (то е включено в спортния й календар), както и организационно – с доброволци за гидиране на участниците от хотелите. Осигурен е транспортът на участниците от летищата в София и Бургас до Стара Загора, както и шатълите от петте хотела до зала “Иван Вазов”. Петте хотела поемат изхранването на участниците сутрин и вечер, а обядът ще бъде осигурен от кетъринг в района на залата. Комисия на Европейската федерация по Ушу вече е видяла, опитала и одобрила менюто. За високите изисквания към кетъринга свидетелства фактът, че са били изискани сертификати за безвредност от производителя на пластмасовите кутии за храната. Допингконтролът над участниците е започнал още преди два месеца по местата на тренировките им. Допингпробите ще се изпращат за анализ в Естония.

Едновременно с шампионата в Стара Загора ще се проведе и 30-ят конгрес на Европейската федерация по Ушу с президент Реймънд Уйлям Смит от Великобритания. Сайтът на федерацията е с адрес http://www.ewuf.org/home.html

Европейското първенство по Ушу ще се излъчва директно в официалния му сайт – http://www.ewuf.bg/wushu.html
*

*
Организационният комитет обявява конкурс за име на талисмана на първенството – симпатично лъвче, държащо древна алебарда, традиционна за спорта Ушу. Предложенията могат да се дават в страницата на събитието във Фейсбук. За направилите най-точните предложения ще има награди.

Още по темата:
* Ръководителите на Европейската Ушу Федерация – доволни от условията в Стара Загора преди провеждането на Европейското първенство ’2015

* В Стара Загора ще бъде отбелязана 30-та годишнина на Ушу в Европа
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн