Ивайло Калфин: Целта на реформата е ръст на пенсиите с поне 40 процента

STZAGORA.NET
*
Реформата се прави за да осигурим по-голяма финансова самостоятелност. Ако размерът на пенсиите не зависи толкова от бюджетното финансиране, те може да се покачат с поне 40 процента. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в ефира на БТВ. Според него в пакета от мерки за реформа на пенсионната система е заложно плавно повшаване на възрастта за пенсиониране. Целта е тя да бъде изравнена между двата пола и да стане 65 години. При мъжете този срок трябва да бъде достигнат през 2029. При жените – през 2037 г. Сред предложенията на социалното министерство е и възможността за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия от по 0,4% на месец.

В разчетите е заложена и промяна на тавана на пенсиите, който трябва да се увеличи от 35 на 40 процента от максималния осигурителен доход, посочи Калфин. Според него все още се водят преговори по отношение на условията, при които ще се оттеглят от активна работа униформените служители от армията и МВР. По думите му се работи в посока за въвеждането на минимална възраст за пенсиониране. Ще бъде търсена и диференциация между условията за чиновниците и оперативните служители.

Представената от Ивайло Калфин реформа предвижда още изборът между частен пенсионен фонд и държавно осигуряване да не бъде ограничаван до веднъж, както бе заложено в замразени преди няколко месеца предложения за реформи в сектора. Ако осигуряващият избере да прехвърли всичките си средства на държавата, то те ще се съхраняват по партида в Сребърния фонд, а не по сметките на НОИ, както беше досега.

Окончателният вариант на програмата ще бъде изготвен в началото на месец май. Преди това предстои тя да бъде разгледана в Съвета за тристранно сътрудничество, посочи в заключение Калфин.
#gerb

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн