Монтират 119 електронни табла по спирките в Стара Загора. Кметът Живко Тодоров представи първото от тях

STZAGORA.NET
*


*
Кметът Живко Тодоров представи днес на спирката до V-то Основно училище първото от общо 119 електронни информационни табла, които ще бъдат поставени по спирките в Стара Загора през следващите 3 месеца.

“Тези табла ще показват кога пристига следващото превозно средство от градския транспорт. Виждате – таблото е много хубаво, направено е модерно, с няколкоредов дисплей, с карта на градския транспорт и с отбелязано местоположение на спирката. Това, което сме избрали като вариант, като дизайн, смятам, че ще е най-доброто в България” – каза Живко Тодоров. След което уточни, че в Стара Загора вече има 22 напълно нови тролейбуса. Очаква се да пристигнат и още по договора с чешко-полския доставчик “Шкода Соларис”. Надеждите са, че изцяло ще бъде обновен и автобусният транспорт с 55 нови автобуса, със средства от Министерството на регионалното развитие. До два месеца ще стане ясно ще може ли министерството да насочи необходимите за това средства според предварителния план.

“Таблата са най-видимата част от телематичната система, но са само 20 процента от нея. Останалото е GPS-оборудване в автобусите и тролейбусите, много софтуер в не по-малко важния контролен център, която работи в Общината. Там всички транспортни средства се проследяват в реално време, контролира се как те си изпълняват електронните наряди. Това означава, че разписанията вече ще са електронни” – обясни Драгомир Божков, ръководител на фирмата-изпълнител “Иком” ООД, която досега е въвела подобни електронни системи в градския транспорт на Пловдив, Плевен, Сливен и Скопие, и е най-голямата в страната в този бранш.


*
Електронната система сериозно повишава навременността и спазването на графика на градския транспорт в Стара Загора. Чрез нея Общината оптимизира цялостната си дейност по контрола и управлението му. Системата ще бъде напълно внедрена през следващите три месеца.

На въпрос доколко са устойчиви новите електронни информационни табла на градския транспорт срещу вандалски прояви, от страна на кмета и изпълнителя отговорите бяха следните:

“Те са защитени, противоударни са, от стомана и здраво стъкло. Но се надяваме, че с вида си ще възпират вандалски прояви. Човек би трябвало да го е срам да разваля нещо хубаво, което е поставено за всички граждани. Но като цяло таблото е вандалоустойчиво, за да не трябва да се поправя всеки месец.

Срокът:

До 30 юни проектът ще бъде напълно внедрен, завършен, предаден и функциониращ. Цената на едно табло е няколко хиляди евро. Цялостният проект “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора” е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” и е на обща стойност близо 29 млн. лв. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Фирмата-изпълнител ще осъществява по договор пълно поддържане на телематичната система 84 месеца (7 години) след въвеждането й.

Гражданите на Стара Загора ще могат да следят в реално време разписанието на всяка спирка от градския транспорт чрез компютрите си – ще има специален уеб-сайт за целта. В него ще може да се влиза и през мобилните телефони. С едно кликане върху конкретна спирка ще се появява падащо меню, на което ще се показва кога пристигат съответните автобуси и тролейбуси. Така старозагорци и гостите на града ще могат да си планират пътуването. С това системата се очертава като нещо много повече от обикновени информационни табла. Тя ще бъде пълноценно онлайн приложение за изчерпателна информация относно движението на автобусите и тролейбусите по линиите на градския транспорт.

Ще бъдат обучени петима служители на общината, които ще работят в контролния център, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов. На едно място ще бъдат ситуирани горещият телефон на общината, джи пи ес контролът, както и сървърът на фирмата. Целта е при възникване на проблем той да бъде разрешен веднага и на място.


(Кликнете няколко пъти последователно върху картата до отварянето й в пълната големина)
*

(Кликнете няколко пъти последователно върху картата до отварянето й в пълната големина)
*

На мястото на тази информационна табела в долната част на таблото след време ще се поставят реклами
#

бутон за сайт

1 коментар on “Монтират 119 електронни табла по спирките в Стара Загора. Кметът Живко Тодоров представи първото от тях”

  • Анонимен wrote on 31 март, 2015, 17:07

    На голямата схема името на квартал Дъбрава трябва по възможност да се коригира – липсва буквата “р”.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн