Старозагорски социалисти присъстваха на пленарното заседание на ЕП в Брюксел

STZAGORA.NET
*

*
Политиките на ПЕС и работата на S&D

За левите политики на Европа и развитието на левите партии дискутираха в централата на ПЕС старозагорски социалисти. Групата е в Брюксел по покана на евродепутата Момчил Неков. В двудневната визита взеха участие социалисти от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан, Гълъбово, Гурково, Мъглиж и Опан. Те се запознаха с основни акценти от политиката на европейските социалисти, както и със стратегиите, по които се работи в момента – енергийна и за борба срещу тероризма. Актуалните кампании представиха координаторът Моица Клева и активистът на ПЕС Тери Коноли. Двамата презентираха работата на екипите, които разработват изборните стратегии на партията, анализите и подготовката за следващите евроизбори. Целта на посещението бе социалистите от област Стара Загора да се запознаят със структурата и начините на работа на ПЕС и Групата на S&D в ЕП, както и с взаимодействието на партиите в различните държави. Участниците в срещата се запознаха с политиките на евросоциалистите за безработицата, заетостта на младите хора в Европа и достъпа до качествено образование, за чието изпълнение парламентарната група на S&D в Европарламента работи активно.

Станишев: Важни са стъпките за инвестиции в ЕС, за да допринесат за по-добри резултати

*
„Новите политики в Европа са в добра посока, но има много по какво да се работи, за да се намали бедността, безработицата и високото ниво на дълга”, каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в разговора си със старозагорските социалисти часове преди откриването на конференцията на партията “Справедлив растеж” в Брюксел. По думите му важни са стъпките за инвестиции в ЕС, за да допринесат за по-добри резултати. Групата социалисти от област Стара Загора обсъдиха с президента на ПЕС и актуалните български проблеми, по които трябва да се търсят решения.

В Европейския парламент – за укриването на данъци


*
Групата социалисти от област Стара Загора присъства на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел. Сесията на ЕП, която започна в 15.00 часа и продължи до 23.00 часа, започна с минута мълчане в памет на жертвите на самолетната катастрофа във Френските Алпи на 24 март и на терористичната атака в музея „Бардо“ в Тунис на 18 март. Българската делегация наблюдава разискванията на евродепутатите за пакета от мерки за прозрачност в данъчното облагане с еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси и Латвийското председателство на Съвета на ЕС. Този законодателен проект ще задължи страните-членки да се информират помежду си за националните си решения за предоставяне на специални данъчни режими на определени компании в техните държави.

Момчил Неков с инициативи за земеделието в област Стара Загора

Благодарение поканата на евродепутата Момчил Неков групата се запозна с етапите на законодателния процес, заседанията на комисиите, политическите групи и механизма на гласуване в ЕП. Неков представи на българската делегация своята активна работа като член на Комисията по култура и образование и Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Той запозна членовете на БСП с приоритетите на двете комисии. Евродепутатът прие поканата да посети област Стара Загора и да се срещне с браншови организации от сектор “Земеделие” в региона. За него са важни срещите с активните българи и гражданската инициатива. В началото на месец април той ще се срещне на форум в София с представители на земеделието, за да дискутират актуални проблеми в сектора, както и евентуалните последици при подписването на търговско споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Като представител на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент той следи за плана на Юнкер по създадените работни места, особено за младите хора. Работи за признаване на неформалното и самостоятелното обучение наравно с формалното образование, тъй като двете форми според Неков създават умения у хората, които трябва да бъдат признати. Неков продължава да работи и за законопроекта, който ще развие гражданското образование – за доброволчеството. Убеден е, че трябва да се уредят икономическите и социалните въпроси на доброволеца.

Социалистите посетиха Комитета на регионите. Как се осъществява комуникацията с регионалните и местните европейски власти, ролята, състава и структурата на Комитета и основните форуми, чрез които се популяризира работата, бяха основни теми на срещата в европейската институция. Бяха представени процесите на изготвяне на становища, които се обсъждат по време на пленарни сесии и резолючиите, които се приемат по актуални политически въпроси. Един от форумите – Европейската седмица на регионите и градовете, е добра възможност България да популяризира своето културно наследство.

“С приоритет за утвърждаването на България в европейското семейство! И с акцент в регионалната политика!” – това послание за новата посока, която да поеме обединена Европа, оставиха социалистите в Парламентариума на финала на посещението си в Брюксел.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн