Мамят ли доставчиците на ток клиентите си с “неплатени” стари сметки?

STZAGORA.NET
*
От доставчика ни на електричество са започнали да изключват тока на хората тук-там заради “неплатени” стари сметки. Мои познати днес изреваха, че като са се върнали от работа, са заварили дома си без ток. Веднага позвънили на националния телефон на доставчика, за да сигнализират за повреда, но оттам най-неочаквано ги сюрпризирали, че имат две неплатени сметки, макар и дребни – за по двайсет и няколко лева, чийто срок на плащане е изтекъл съответно през юни и септември 2014 година.

“Ама как така, ние си плащаме редовно тока всеки месец, това е първата ни работа, откъде извадихте тези неплатени фактури! И защо сте ни отрязали електричеството без предупреждение?!” – реагирали хората. Отсреща – никакво обяснение. И тъй като не се стои на тъмно и студено, хорицата веднага отърчали в пощата, платили си въпросните представени им като неплатени сметки, плюс таксата за повторно включване от почти 20 лева. После – бегом в офиса на доставчика в последния момент преди края на работното време. Но студеният душ продължил да ги облива и там: да, щели да им пуснат тока, но… утре до обед. Тази вечер ще живеят без ток – като неандерталци.

Тук следва да започнем да питаме ние – цялото общество, и то на висок глас:

Как така доставчикът изведнъж се е сетил, че някой не си е платил преди година? Практиката сочи, за неплатени сметки изключват тока веднага, начаса, без да протакат. Примери – дал Бог. Защо в конкретния случай са чакали толкова дълго? Защо не са реагирали на момента, още следващия месец след неплащането, както обикновено постъпват, а са оставили проблема да буреняса? Кой е отговорен за това и има ли умисъл в това необичайно забавяне?

Как така режат тока на хората без абсолютно никакво предупреждение? Тия от тази фирма да не би да ни имат за диваци, с които няма нужда много-много да се церемонят? Няма бележка – нито предупредителна, нито информативна, че те са спрели тока, та хората да не се чудят каква ли авария е станала. Няма обаждане, няма намек от желание да се поинтересуват откъде и защо са изскочили от дълбокото минало цели две неплатени сметки на хора, които редовно си плащат тока. Да не говорим, че първо е трябвало да прегледат дали пък проблемът не е в техните компютри.

И друго: Повечето домакинства се отопляват с климатици. Без ток през март – това означава цяла нощ студ. Това означава хората, на които са спрели тока, да нощуват на свещи, без топла храна и душ, означава почти сигурна настинка, болест, неработоспособност. Ами ако в дома има малко дете?! А какво става с продуктите в хладилниците и фризерите? С компютрите в домакинството? В кой век живеем, та режат тока на хората по най-безобразния начин?

Наясно ли е доставчикът за много сериозните проблеми, които причинява с възприетия дивашки начин за уреждане на сметки? И готов ли е да си плати за причиненото?

Тази презираща човека практика при всеки подобен случай трябва да бъде съдена до дупка. Но не за хиляди, а за милиони. Докато доставчикът се научи да се държи с клиентите си цивилизовано.

Да те обвинят, че не си си платил цели две сметки, и то преди 6 и 8 месеца, когато отдавна си изхвърлил старите фактури – ами че това не просто намирисва, това вони на измама. Да не би по този начин да са решили да си кърпят бюджета?

Потърпевшите споделиха, че пазят старите си фактури не повече от месец-два – за справка, ако се наложи, след което ги изхвърлят. Тия синигери, както казваше Петьо Блъсков, не използват ли точно това? Чакат, докато всичко се забрави, докато хората си изхвърлят старите бумаги, и хоп – тръснат ти две вероятно напълно добросъвестно платени преди време фактури, за да ги платиш втори път. Ако можеш – доказвай, бори се, спори, ядосвай се, карай се – полза никаква. Отсреща те гледат с хладно пренебрежение от висотата им на недосегаеми и винаги прави. Какво ще приказват с теб?! Режат ти жицата, плащаш си, стискаш зъби и си траеш, защото си никой. И няма механизъм, който да те защити.

Точно тук е мястото на държавата да докаже, че я има, като се намеси и пресече тази опера с плащането на миналогодишни сметки, кой знае откъде и по какъв начин изскочили от нечии раздрънкани, а защо не и манипулирани компютри. Ако доставчикът на ток или на някаква друга услуга не е реагирал веднага, още на другия месец, след неплатена фактура, това да чака месеци и години, докато си поиска парите, когато вече никой и нищо не може да докаже – много моля! Рекламации – на касата! Всичко останало е чисто мошеничество, което подлежи на незабавно разследване и разгласяване.

Максим Добрев

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн