В Стара Загора започва Националният фолклорен конкурс за деца и младежи “Орфеево изворче”

STZAGORA.NET
*

*
Националният фолклорен конкурс за деца и младежи “Орфеево изворче” започва утре в Стара Загора.

Конкурсът е традиционен, провежда се от 2005 г., но този път е с променен статут и с ново ръководство. В него могат да участват не само деца от 7 години нагоре, но и младежи до 29 годишна възраст. Запазва се изискването за изпълнения само на автентични народни песни и танци.

Досега за участие са се записали близо 1500 певци, инструменталисти и танцьори от цялата страна. Откриването е в петък (20-ти март) от 9.00 часа с дефиле, което ще тръгне от сградата на общината.

Конкурсната програма е с начален час 10.30 и ще продължи и в съботния ден. За нея община Стара Загора е осигурила 5 зали.

Закриването на “Орфеево изворче” ще бъде в неделя от 10.00 часа на сцената на драматичен театър “Гео Милев”. Тогава ще бъде връчена и Голямата награда на кмета Живко Тодоров. След това зрителите ще се насладят на гала концерта на лауреатите на конкурса, който е посветен на Деня на Тракия.

Заместник-кметът Иванка Сотирова съобщи, че конкурсът е включен в календарния план на министерството на културата, което открива възможност вбъдеще участниците да получават още награди и дори стипендии.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн