Вицепремиерът Ивайло Калфин и кметът Живко Тодоров откриха в Стара Загора новата детска градина “Мечо Пух”

STZAGORA.NET
*


*
Вицепремиерът Ивайло Калфин и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров откриха днес новата детска градина “Мечо Пух” и общностен център за социална подкрепа към нея. Тук бе и ексздравният министър д-р Евгений Желев, дългогодишен кмет на Стара Загора.

Общностният център е изграден по проект “Социално включване” на министерството на труда и социалната политика. Финансира се чрез заем от Световната банка.

Бюджетът на проекта е на стойност 1 553 605,22 лв., от които 1 292 755,22 лв. от Министерството на труда и социалната политика и 260 850 лв. съфинансиране от Община Стара Загора.


*
Общностният център ще предлага интегрирани социални, здравни, консултативни и образователни услуги за деца и семейства. Главната цел на проекта е утвърждаването на устойчив модел на социална местна политика, консолидираща услуги и ресурси за деца от 0 до 7 години.

“Мечо пух” е 27-та поред в община Стара Загора. Намира се на ул. „Подполковник Калитин” 28 и е на мястото на старото Първо кметство. Градината е за 100 деца в 4 групи, 32 от които – със специален режим на прием. Обособено е дворно пространство с цветни катерушки, пързалки и пясъчници. Детската градина разполага със занимални, физкултурен салон, кухненски блок, ново обзавеждане и оборудване. В общината работят и 26 други детски градини и ОДЗ, които се посещават от 4150 деца.

“Радвам се, че тази обновена сграда, изцяло оборудвана ще влезе в услуга на децата и на техните родтели – каза при откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров. – Знаете, че 30 процента от малчуганите тук ще бъдат със специални потребности, което е много важно за нас. Радвам се, че министър Калфин е сред нас, защото всичко това се случва благодарение на министерството, което той ръководи. Това е истинската социална политика в полза на обществото. В случая става дума и за интеграцията на децата, които имат специфични потребности. Всички деца ще живеят в една среда, ще се обучават как да бъдат по-добри граждани. Най-важното е, че изпълнихме със съдържание една сграда, която беше празна и пустееше. По този начин се стремим да правим живота на хората по-добър.”


От своя страна Ивайло Калфин изрази удовлетворението си да бъде сред децата, техните родители и учители на това събитие, което се случва благодарение на екипа на общинска администрация. “Грижата за децата е ангажимент на цялото ни общество, още повече, когато става дума за деца, със специфични трудности и трябва да им помогнем в най-ранния етап от интегрирането им” – допълни министър Калфин и уточни, че за изграждане на подобни центрове в страната преди три години е изтеглен заем от Световната банка в размер на 60 милиона лева. В тях децата и техните родители получават социална, медицинска и образователна подкрепа. “Стара Загора е между общините-отличници в изпълнението на проекта за социално включване” – коментра Ивайло Калфин. – В старозагорска област има още два такива центъра за общностна подкрепа – в Чирпан и в Николаево, но те са значително по-малки. Всички те са добър пример как с усилията и на държавата, и на общините се дава възможност на децата, които имат нужда, да получат максимална подкрепа.”

Програмата на министерство за социално включване се изпълнява в 66 общини и трябва да приключи до края на това лято. Ще се търсят начини да бъде осигурена издръжката им и през следващите години.

По повод реформата в пенсионната система Калфин заяви, че разговорите със синдикатите и с работодателите подължават. “Обсъждаме всеки един елемент от пенсионната система много подробно, но партиите са доста мълчаливи към този момент. Оттук нататък трябва да се формира цялостен пакет от мерки. Важно е какви ще бъдат те, свързани с възраст, стаж и т.н. Ще имам грижата до края на март, както съм обещал, този пакет, максимално отговарящ на дискусиите, които сме имали до сега, да се случи” – допълни Ивайло Калфин, който бе категоричен, че ако системата не се промени, тя гарантира мизерни пенсии, а след 10 години състоянието й ще бъде още по-трагично. Затова са нужни отстъпки, за да се изработи модел, който да не е партиен, а промяната да е дългосрочна. Основната цел е пенсионният фонд да бъде максимално независим от бюджета и да има възможност да осигурява много по-адекватни пенсии.

Министър Калфин и кметът Тодоров посадиха дръвче в двора на новата детска градина за спомен от откриването й
*
Ивайло Калфин съобщи, че ако АБВ оттегли подкрепата си за правителството, няма никакъв вариант той да остане на поста си като социален министър. За Георги Първанов коментира, че е безспорен лидер и партията има нужда от него.
#

сподели бутон

1 коментар on “Вицепремиерът Ивайло Калфин и кметът Живко Тодоров откриха в Стара Загора новата детска градина “Мечо Пух””

  • ivan penev ivanov wrote on 4 април, 2015, 22:21

    Г-н вицепремиер, като министър на социалната политика наредете да се извърши проверка на отпуснатите пенсии за инвалидност. Ще се установи, че над 65% от тях са неправомерно отпуснати.
    Предс. на Обединената пария на пенсионерите в българия – Варна


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн