ТЕЦ „AES Гълъбово” и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ бяха домакини на съвместно работно посещение на посланика на САЩ Марси Рийс и заместник-министри

STZAGORA.NET
*
• Посланик Рийс беше придружена от заместник-министъра на енергетиката Николай Николов и заместник-министъра на околната среда и водите Бойко Малинов

• Високопоставените гости се запознаха с работата, екологичното представяне и плановете за развитие на двете електроцентрали

• Двете компании получиха висока оценка за своето екологично представяне и надеждност на работа
*


*
12 март 2015 г., Гълъбово – Днес двете топлоелектрически централи „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ бяха домакини на съвместно работно посещение на извънредния и пълномощен посланик на Съединените американски щати Н. Пр. Марси Рийс заедно със заместник-министрите на енергетиката Николай Николов и на околната среда и водите Бойко Малинов. Тримата се запознаха с работата на централите, които са сред най-модерните и екологосъобразни съоръжения от своя клас не само в България, но и в Югоизточна Европа. Посещението беше част от визитата на посланик Рийс в Старозагорска област. Заместник-министър Николов и заместник-министър Малинов посетиха двете съоръжения по покана на компаниите-домакини.

“Радвам се, че успях да дойда и лично да се запозная с дейността на американските компании в Стара Загора. Щастлива съм да видя, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация, стриктно се придържат към екологичните стандарти, подкрепят регионалното развитие чрез различни социални програми и откриват работни места в общността”, заяви след посещението си в двете централи посланик Марси Рийс.

В ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ посланик Рийс и двамата заместник-министри бяха посрещнати от изпълнителния директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет и от главния оперативен директор за България Лирой Рийд, както и от представители на оперативното ръководство на електроцентралата. На място те се запознаха с работата на централата, която е най-модерното съоръжение от своя клас в България и Югоизточна Европа. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е не само най-чистата, но и най-безопасната и най-надеждната централа, която използва нови технологии и ноу-хау в страната. Нейните технически параметри й позволяват да бъде една от най-ефективните за целите на балансиране на мрежата от страна на Енергийния системен оператор. Основните предимства, които предлага са са бърза промяна на количеството произвеждана електроенергия. Скоростта на промяна е 6 МВт/мин. за всеки eнергиен блок, балансираща услуга ± 6 MW/минута стъпка на натоварване на блок. Диапазонът на промяна на товара по-голям капацитет на блоковете, за осигуряване на вторичен контрол е от 180 МW до – 343MW. брутен диапазон на блок. Централата покрива диапазон на първично регулиране натоварване от ± 15 MW на блок за 30 секунди, като поддържа постигнатото натоварване в продължение на 30 минути в първичен контрол. Само за сравнение, останалите централи, участващи в първичен контрол на системата могат да поддържат диапазон от ± 10 MW на блок.

„ЕЙ И ЕС е най-големият инвеститор в българската енергетика с общи вложения в размер на 1,6 милиарда евро и осигурява надеждна, екологично съобразна и основана изцяло на местни ресурси енергия“, заяви Оливие Маркет. Той отбеляза, че компанията подкрепя усилията на българското правителство за дълбоки и всеобхватни реформи в енергийния сектор, като подчерта, че ЕЙ И ЕС е част от решението на проблема, свързан със стабилизирането на сектора и превръщането му в един от основните двигатели на българската икономика.

В ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ делегацията бе посрещната от Гари Левсли, главен вицепрезидент на ContourGlobal и главен изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, и Куинто Ди Фердинандо, директор на електроцентралата и главен оперативен директор „Термална дивизия“. Пред групата бе представена дейността на ContourGlobal в България, постиженията на Проекта за рехабилитация (2004-2009), превърнал я в първата конвенционална мощност на твърдо гориво, която отговаря напълно на екологичните норми и стандарти на ЕС и България. Ръководството запозна гостите и с продължаващите проекти за ефективно електропроизводство, екологосъобразност и безопасност. Интерес представляваше за тях и Проектът за намаляване на азотните емисии от горивния процес на котлите, изпълняван в съответствие с Директива 75/2010/ЕС, която влиза в сила в началото на 2016 г. До момента три от общо четирите енергоблока на електроцентралата са преминали модернизация, която намалява емисиите азотни оксиди под минимално допустимите норми. През 2015 г. се модернизира и последният енергоблок по проекта.

„Горди сме, че можем да представим нашата електроцентрала пред толкова важни гости. Направените в нея мащабни инвестиции, възлизащи на 650 милиона евро, бяха важен фактор за подобряването на екологичната обстановка в Област Стара Загора, а надеждната й работа гарантира сигурност на доставките на електрическа енергия за България. Използването на местно гориво – от нашия общ доставчик „Мини Марица-изток“ – е гарант за енергийна независимост, работни места и икономическо развитие“, изтъкна Гари Левсли.

За ЕЙ И ЕС Гълъбово

ЕЙ И ЕС Гълъбово е най-големият проект на ЕЙ И ЕС България – част от Корпорацията ЕЙ И ЕС, която работи в 18 държави на пет континента. ЕЙ И ЕС присъства в България от 2001 г., когато стартира подготовката за изграждането на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. С вложените общо 1.3 млрд. евро в централата и Съоръжението за депониране на отпадъци към нея, ЕЙ И ЕС Гълъбово е най-голямата чуждестранна инвестиция в България за последните 25 години.

Централата е с нетна мощност 600 мегавата, или около 5% от инсталираната енергийна мощност на страната. Произвежда електричество изцяло от местни лигнитни въглища, като изкупува приблизително една четвърт от добива на „Мини Марица-изток”. Централата отговаря напълно на всички екологични изисквания, включително на заложените в Директива 2010/75/ЕС за емисиите от промишлеността, които влизат в сила от 2016 г.

За „КонтурГлобал Марица Изток 3“

„КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal, която е независим производител на електроенергия с повече от 48 централи в 20 държави с обща мощност над 3 600 МВт. Централата допринася за енергийната независимост на България, като използва местно гориво и снабдява националния пазар на електроенергия.

В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ (908 МВт) – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса „Марица-изток”. След вложение на стойност 650 милиона евро в периода 2004-2009 г., с което централата беше напълно рехабилитирана, тя стана първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. „КонтурГлобал Марица Изток 3” произвежда чиста и надеждна електроенергия на конкурентна цена, като използва местни енергийни ресурси.

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн