Ситуацията в Старозагорска област в понеделник

STZAGORA.NET

Областният управител инж. Георги Ранов и неговият заместник Маноил Манев бяха днес в най-засегнатата от проливните дъждове община на областта – Гълъбово. Двамата се запознаха на място със ситуацията в региона.

В Гълъбово отново е наводнена подстанцията. Аварийни и спасителни екипи работят на място. От Бургас е доставена специална отводнителна машина.

Вдигнатите води на яз. Ковачево заляха железопътната инфраструктура на дружеството Мини „Марица Изток” по направление ТЕЦ „Марица Изток 2”. Министър Теменужка Петкова е разговаряла със своя колега Ивайло Московски, за да бъде осигурено алтернативно жп трасе, по което да се доставят въглища за ТЕЦ „Марица Изток 2”. Подаването на въглища ще става от рудник „Трояново-север” през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата.

Ситуацията в Гълъбово остава бедствена, но няма пострадали хора и енергийната система не е под заплаха. За последните 44 часа на територията на трите рудника в комплекса са паднали средно около 70 л/кв.м. Има наводнени приземни етажи на къщи в Гълъбово, там е наводнена и спортната зала, в Обручище и в села от Радневска община.

Без ток е с. Бял извор, където екипи на EVN работят по отстраняване на аварията. Без вода заради мътност са селата Самуилово, Бенковски, Бял извор, Михайлово, Воденичарово, Васил Левски.

Нивото на водата в язовирите е под критичната точка на преливане, сочи информацията към 13 ч.

На проходите Шипка и Хаинбоаз е облачно, но без валежи. Има заснежени и заледени пътни участъци, които се обработват. Движението е при зимни условия.

В ранния следобед инж. Ранов отново отпътува за Гълъбово, за да следи отблизо бедствената ситуация там.

* * *
По инициатива на областния управител инж. Георги Ранов днес в зала 2 на Областна администрация се проведе среща между кметове и зам.-кметове на всички 11 общини от областта и представители на EVN. На срещата присъства и зам. областният управител Мариана Кръстева. Електроразпределителната компания бе представена от началника на отдел „Координация външни организации” Димчо Костов и началника на отдел „Мрежов инженеринг” Недю Славчев. Г-н Костов запозна ръководителите на общините с нормативните изисквания за присъединяване на нови клиенти, а г-н Славчев говори за финансовите загуби на дружеството поради кражби на еленергия и на съоръжения.

От своя страна кметовете и зам.-кметовете поставиха множество проблеми във връзка със системни нарушения при електрозахранването в някои населени места, затруднения при включването към мрежата на нови обекти с голямо обществено значение, възможностите за ограничаване на кражбите на ток и др.

По време на дискусията стана ясно, че въпросите, касаещи доброто взаимодействие между местните власти и EVN, са много и трябва да бъдат решавани поетапно във времето. Затова областният управител инж. Ранов предложи срещите между представители на електрическата компания и такива на общините да станат регулярни.
#crl

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн