Лешоядка от Спасителния център в Стара Загора заминава за Софийския зоопарк

STZAGORA.NET


Новата волиера в Софийския зоопарк
*
На 5 март младата белоглава лешоядка K6W ще отпътува от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, за да бъде настанена в новата, ремонтирана волиера за хищни птици в Софийския зоопарк. Там тя ще има възможност да създаде семейство с отглежданите мъжки белоглави лешояди и така, макар и в клетка, да помогне за спасяването на вида си, съобщиха от “Зелени Балкани”. Посетителите на зоопарка ще могат да я различат по жълтите крилни марки и пръстен.

K6W пристигна от Мадрид, Испания, през юни 2013 г., заедно с още 30 белоглави лешояди, за да стане част от Завръщането на лешоядите в България. Още с идването си в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора е станало ясно, че птицата е прекалено слаба и срамежлива и не успява да се сработи с останалите си събратя. Въпреки това е била настанена в специалната волиера за адаптиране на лешояди в Централен Балкан. За нещастие птицата не се справи и скоро отново се наложи да се върне в Спасителния център. Старозагорският екип реши, че лешоядката трябва да остане за волиерно отглеждане, защото няма да успее да се адаптира в природата.

Едновременно с това се оказа, че в Софийския зоопарк издирват дама за своите мъжки белоглави лешояди. Лешоядите са негови дългогодишни и обичани обитатели. Черен лешояд (картал) е бил първото животно в зоо-колекцията на цар Фердинанд, която с негов указ от 1888 г. се превръща в зоологическа градина. Заедно с това в продължение на няколко десетилетия Софийският зоопарк е единственият зоопарк в света, където на затворено се размножават брадати лешояди. Там от 1916 до 1927 г. една двойка е излюпила 11 малки.

Неотдавна там бе ремонтирана и обновена голямата волиера за хищни птици.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн