Ген. Атанас Атанасов: Очаквам нов Главен секретар на МВР и нови председатели на ДАНС и ДАТО

STZAGORA.NET

От ДСБ заявяват, че партиите от Реформаторския блок ще са единни на местните избори


*
Реформаторският блок няма да допусне на местните избори наесен кандидати за кметове и общински съветници от партиите, членуващи в него, да влязат в конкурентна борба помежду си. Напротив, по места партиите от блока ще застават в подкрепа на онази от тях, която излъчи кандидати с най-големи шансове за успех. Това каза в неделя в Стара Загора народният представител от Реформаторския блок и член на ръководството на партия “Демократи за силна България” генерал Атанас Атанасов. Той и съпартийците му от ДСБ проф. Вили Лилков (вляво на снимката) и Борислав Станимиров участваха в регионалната отчетно-изборна конференция на ДСБ под липите. За предстоящия местен вот наесен ген. Атанасов направи важно уточнение относно взаимоотношенията между коалиционните партньори в Реформаторския блок:

“Разбира се, ще работим навсякъде, където е възможно да излезем със собствени кандидатури. За Стара Загора нямаме никакво решение, за да ви кажа как ще е. Но Стара Загора е един от големите градове в България и би следвало колегите тук от партиите от Реформаторския блок сериозно да мислят за кандидатура за кмет и за подреждане на листите. Нашият сремеж ще бъде Реформаторският блок навсякъде да се яви като блок със свои кандидатури. Ако някоя от партиите има своя кандидатура, която смята, че има големи шансове, ние ще я подкрепим, за да бъде кандидатура на блока. Няма да се допусне да се явяват партиите с отделни кандидатури. Защото печелившата политическа марка се нарича Реформаторски блок. Преди година и половина всички партии, които сега са негови членове, бяха извън политическото поле в България. Именно създаването на блока, на това обединение, доведе до там, ние в момента да сме част от управлението на страната. Така че – контрапродуктивно е да се мисли за явяване с отделни кандидатури.

Основният приоритет на Реформаторския блок в предстоящите месеци ще бъде съдебната реформа. В ход е пакет от законопроекти за изменение на Закона за съдебната власт, съобщи Атанас Атанасов. Сред целите им е законът да се прилага справедливо и еднакво в страната по отношение на всички граждани. “Защото всички знаем и признаваме, че към днешния момент, за съжаление, той се прилага в зависимост от финансовото състояние на лицата. Който има пари, получава едно правосъдие, който няма пари, получава друго. Този проблем стана национална тема в резултат на това, че Реформаторският блок го издигна като приоритет. Той получи и международен отзвук. Знаете за доклада на Европейската комисия, който излезе – какви са критиките. Те са сериозни. За съжаление ние изоставаме и това е отчетено” – отбеляза ген.Атанасов.

Във вторник ще влезе в сила обнародваният вече Закон за изменение на закона за Министерството на вътрешните работи. Чрез него реформаторите реализират друг свой приоритет от предизборната си програма – да се въведе и да се прилага принципът на равнопоставеност в кариерното израстване, като всички назначения на ръководни длъжности в МВР, в ДАНС и Държавната агенция за технически операции (ДАТО) да стават на базата на конкурсното начало. Чрез реални конкурси следва да се премахне партизанщината в сектора за сигурност. “Защото за съжаление през мандата на правителството на Орешарски този сектор бе даден “на концесия” на ДПС и те в техния си стил “опаковаха” целия сектор за сигурност с удобни и зависими хора, които да прикриват начина, по който “печелят” обществените поръчки техните обръчи от фирми” – припомни Атанасов и заключи: – Това трябва да се прекрати.”

След като влезе в сила законът във вторник, за трите позиции – Главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на ДАТО – правителството ще трябва да предложи на президента да бъдат назначени ръководители на тези звена. “Очакваме да чуем кои лица ще бъдат предложени. Аз си мисля, че независимо от заявените намерения, тези три институции ще имат нови ръководители – каза ген.Атанасов, като уточни, че за тях не се предвиждат конкурси. – Без да се шегувам, бих попитал ако трябва да се провеждат конкурси, кой ще участва конкурсните комисии? Така че решенията ще бъдат взети на това високо държавно ниво в зависимост от предложенията на Министерския съвет.”

В МВР, ДАНС и ДАТО работят доказани професионалисти, но ДСБ и Реформаторският блок имат тежки критики към техните ръководства, не скри Атанас Атанасов. Той се аргументира със следните примери:

“По отношение на Главния секретар на МВР – той носи цялата отговорност за провалената акция в Лясковец, и не само за това. По отношение на ръководството на ДАНС – то носи цялата отговорност за казуса “КТБ”, защото оперативното наблюдение върху паричните потоци, върху банковата дейност е задължение на ДАНС, където е инкорпорирано финансовото разузнаване. Съгласно закона всеки един превод в чужбина над 10 000 лв., а в страната над 30 000 лв., се докладва служебно на ДАНС. Тоест те са имали цялата информация за движението на паричните потоци и липсата на оперативна реакция от страна на ДАНС показва, че или са проспали нещата, или умишлено са сложили чадър върху това, което се случи.”

Последните публични скандали с незаконното прилагане на специални разузнавателни средства хвърлят отговорността отново върху тези институции, заяви ген. Атанасов. Според него тепърва ще има нови данни, които ще докажат, че правителството на Орешарски незаконно е прилагало специални разузнавателни средства по отношение на протестиращите.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн