Загадъчни флашки, циментирани в стените? Една от тях се появи и в Стара Загора

STZAGORA.NEТ

*
Какво е това, за Бога? Това се запитахме, когато за пръв път видяхме циментирана в стената флашка. Както се оказва, обяснението е съвсем просто. Устройството е част от проекта Dead Drops на берлинския артист Арам Бартол. Германецът започва да циментира флашките на произволни локации в Ню Йорк през 2010 г.. Арам нарича проекта си анонимна офлайн система за обмяна на файлове, а името Dead Drop идва от пощенските кутии-фантоми, които шпионите във филмите използват за размяна на информация, за да гарантират своята анонимност.


Арам Бартол

Благодарение на циментираните флашки всеки може да качи анонимно файлове, които иска да сподели с останалите, като в същото време може да свали файловете качени преди това на устройството. Всяка флашка има текстови файл, който обяснява идеята на проекта, а локациите на всички устройства са обявени на сайта deaddrops.com.

Видео – тук >>>


Флашката в Стара Загора

Бартол циментира първите пет флашки през октомври, 2010 г. в Ню Йорк. Днес флашките по целия свят са 1441 на брой, с общ обем на паметта 9169 гигабайта. Първата и единствена засега циментирана флашка у нас се намира в Стара Загора, на ул. Свети Княз Борис №15, съобщава lifebites.bg. Ако идеята на Бартол ви допада, грабвайте цимента и мистрията. България има нужда от повече флашки в стените.


#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн