Калин Каменов, зам.-министър на младежта и спорта: Проблемите на младите хора касаят всички – семейства, приятели, работодатели

STZAGORA.NET
В Стара Загора се проведе кръгла маса по проблемите на младежката безработица, организирана от МГЕРБ и евродепутата Ева Паунова


Голяма част от младежите знаят какво трябва да се прави, но не го правят. 63% виждат смисъл в доброволчеството, но само 8% са участвали в доброволчески акции. 51% не работят, а 62% от безработните не са регистрирани в бюрата по труда. Това каза заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов по време на кръгла маса по проблемите на младежката безработица в Стара Загора, организирана от МГЕРБ и евродепутата Ева Паунова. Той цитира данни от последното проучване сред младите хора в България, направено по поръчка на Министерството на младежта и спорта.

И още: 98% от младежите не членуват в никакви организации – НПО, младежки, студентски, ученически, спортни, политически…. 29% смятат скоро да емигрират. Плашещо ниско е доверието в институциите – 20% вярват в правосъдието, около 30% смятат, че в България може да се забогатее по честен начин.

Оптимистичното: 87% определят, че са в добро здраве; 75% имат много приятели; 67% декларират, че имат свободно време…остава да им помогнем да го запълнят със смислени дейности, коментира министър Каменов. „В много страни от ЕС най-важният дебат в момента е как всички да заработят заедно за решаване на проблема. Как институциите да впрегнат общо усилията си в реално работещи механизми, извън кабинетите и министерствата“.

„Към ноември 2014 г. средната безработица при младите в Европа е 21,9 %, в България тя е 21,4 %. Близки са нивата в Ирландия и Белгия. За сравнение – в Хърватия и Испания над 40 % са без работа“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. „Силно вярвам, че младежката безработица няма как да бъде преборена само със социални мерки и затова най-сигурният начин да се справим с нея е да дадем инициативата в ръцете на хората. В България има силен IT сектор, а стартът на малки технологични компании може да бъде улеснен от европейски програми като КОСМЕ и Хоризонт 2020. Могат да се използват и други механизми финансирани от ЕС за преквалификация, особено за навлизане във високотехнологични професии“.

Проблемите на младите хора касаят всички – семейства, близки, приятели, работодатели… Ключът към решаване на голяма част от зададените въпроси се крие в дуалното образование, подчерта министър Каменов. Малко хора знаят, че най-богатите хора в Германия нямат висше образование. Кариерните центрове у нас трябва да са болезнено откровени към младите, ако искат да са им реално полезни. Другият ключ – в България да не създаваме експерти, от които нямаме нужда. Трябват и мерки за поощряване на можещите, защото те са ни естествените посланици към групата на „нищо неправещите“, категоричен бе Калин Каменов. Трябва да ангажираме успешните млади хора и да ги превърнем в ролеви модели – хората да знаят за тях.

Участие в кръглата маса взеха още Радостин Танев, председател на МГЕРБ Стара Загора, Евгени Спиров, член на Клуба на работодателя, Ташка Габровска, държавен експерт в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” към Министерството на труда и социалната политика, Иван Прокопиев – председател на Студентския съвет към ТрУ и доц. Таня Танева от висшето учебно заведение. На събитието присъстваха още зам. кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам. областните управители Мариана Кръстева и Маноил Манев, изпълняващата длъжността директор на Бюрото по труда Жулиета Върлякова, общински съветници и представители на младежки НПО.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн